Veritabanının tam dökümü her gece alınıp buluta aktarılıyor ve orada bir ay saklanıyor. Ertesi sabah da otomatik olarak kendi bilgisayarıma iniyor. Bunun üzerine, verileri üç farklı harici diske daha kopyalıyorum. İnternete bağlı olmayan, kablosu çekilmiş bir diske fidye yazılımı (ransomware) sızamaz diyemesem de riski en en en aza indirgemiş oluyorum. Bu yüzden fiziksel kopyadan asla vazgeçmiyorum. Fiziksel kopyalarım 3 ayrı cihazda tutuluyorlar bu arada. Kodlar ise zaten GitHub'da. Ayrıca bana göre işin asıl can alıcı kısmı şu iki noktada toplanıyor;
1. Yedeğin alınmadığını anında öğreniyorum Sistem yedeği başarıyla aldığında bir sinyal gönderiyor ve bu sinyal kesilirse bana hemen uyarı düşüyor. Çünkü yedekleme mekanizmalarını genelde sessiz ve sakin bir şekilde çalışmamış halde bulabilyorsunuz. Siz de bunu ancak altı ay sonra, o veriye muhtaç kaldığınızda anlarsınız.
2. Geri yüklemeyi gerçekten arada sırada test ediyorum Yedeği indirdim, sistemi ayağa kaldırdım, kayıt sayılarını canlı ortamla karşılaştırdım ve her şeyin eşleştiğini gördüm. Çalıştığını bizzat denemediğiniz bir yedek, yedek değildir; sadece içinizi rahatlatan bir dosyadan ibaret olduğuna emin olun.
Sistemi kurmak işin kolay kısmı. Asıl mesele, o sistemin günün birinde gerçekten hayat kurtaracağını kanıtlamakta.
Sunucum, 2 farklı Bulut, Ana Makinem ve 3 Fiziksel depolama olacak şekilde başlıklandırabilirim. Bunların haricinde de birkaç yöntemim var ama onları belirtmeye gerek yok şimdilik