Eskiden bu tarz konuları pek dile getirmezdim ama son zamanlarda forumun eski havasını kaybettiğini düşünüyorum. Belki bana öyle geliyor ama gerçekten şaşırdığım şeyler yaşıyorum.
Bir şeyi merak ediyorum. İnsanlar nasıl oluyor da ayda milyonlar kazandıracağını düşündüğü bir yazılımı 40-50 bin TL'ye yaptırmayı normal görebiliyor?
Kimsenin bütçesine sözüm yok. Herkes bütçesine göre hizmet arayabilir. Ancak yapay zekâya birkaç ekran oluşturtup, hazır tema veya paket yazılım kullanan biriyle; yıllarını bu mesleğe vermiş, özel yazılım geliştiren bir uzmanı aynı kefeye koymak doğru mu?
Hazır bir takım elbiseyle kişiye özel dikilmiş bir takım elbiseyi nasıl aynı şey olarak göremiyorsak, paket yazılımla sıfırdan geliştirilen özel bir projeyi de aynı şekilde değerlendiremeyiz. İkisinin amacı, maliyeti ve ortaya koyduğu emek bambaşkadır.
En çok da şu cümleyi duyunca üzülüyorum:
"Senin yapacağını başkası üçte bir fiyatına yapıyor."
Yapıyorsa yaptırabilirsiniz, bunda hiçbir sorun yok. Ancak aynı kaliteyi, aynı tecrübeyi, aynı desteği ve aynı bakış açısını beklemek de gerçekçi değildir.
Bundan 5-10 yıl önce iş verenlerin de farklı bir yaklaşımı vardı. Bütçesi yetmeyen kişi bile gelir, "Hocam bütçemiz bu kadar, yardımcı olabilir misiniz?" derdi. Anlaşamazdınız, teşekkür edilir, herkes yoluna devam ederdi. Kimse kimsenin emeğini küçümsemez, kimse kimseye saygısızlık etmezdi.
Bugün ise sanki sürekli bir değersizleştirme yarışı var. Herkes birbirinin fiyatını, işini, emeğini kötülemeye çalışıyor. Neden? Bunun kime ne faydası var?
Hiç kimse vazgeçilmez değil. Ben de değilim, siz de değilsiniz. Ama hepimizin birbirinin emeğine, tecrübesine ve çalışma prensibine saygı göstermesi gerektiğine inanıyorum.
Bir hizmeti pahalı bulabilirsiniz, bütçenize uygun olmayabilir, farklı bir tercih yapabilirsiniz. Bunların hepsi son derece doğal. Doğal olmayan ise, sırf fiyatı yüksek diye birinin yıllarca edindiği bilgi birikimini ve emeğini değersizleştirmeye çalışmak.
Belki ben eski kafalıyım ama hâlâ edebin, saygının ve emeğe verilen değerin bu sektörün en önemli sermayesi olduğuna inanıyorum.
Ve daha ne deyim benim gibi düşünmeyenede selam olsun!!