Üniversitenin ortalarında tanıştım R10 ile. Tanıştıran @Engin; abime çok teşekkür ederim. Bu sayede çok güzel ve değerli insanlarla tanıştım. Hayallerimdeki projeleri gerçekleştirebileceğim ilk basamak burası oldu, zamanla hayatımızın bir parçası haline geldi. Öyle ki tarayıcıyı açar açmaz "R + Enter" yaparak güne burasıyla başlıyoruz. Niş arkadaş çevremde sloganım bile oldu; "Ne yapıyorsun?" sorusuna cevaben "Renter'lıyorum" diyorum
Kuru kuru bir yıl dönümü yazısı da yazmak istemedim. Bu yüzden aşağıda son 6 yılın en önemli 10 gelişmesini sizinle paylaşmak istedim. Bu liste sayesinde saniyelerin gerçekte ne kadar hızlı aktığını bir kez daha görüp, bugünü yeterli verimlilikte değerlendiremeyenler için belki bir milat yaratabiliriz.
Ha bu arada, bize bir de moderatörlüğü layık gördüler. Çoğunuzla zaten tanışıyoruz ama olur da hatalarımız, eksikliklerimiz olursa şimdiden kusura bakmayın. Gerekli gördüğünüz yerlerde, özel mesaj yoluyla gerçekleri saygıyla suratıma vurabilirsiniz.
Nice Renter'lara!

1. Yapay Zeka Devrimi ve Üretken AI Sıçraması (2022–Günümüz)

Kasım 2022'de ChatGPT'nin kamuoyuna sunulmasıyla başlayan süreç, insanlık tarihinin en hızlı teknoloji benimsenmesine dönüştü. Yapay zeka; yazılımdan tıp araştırmalarına, sanattan iş dünyasına kadar her alana entegre olarak yeni bir Sanayi Devrimi dalgası başlattı.

2. Rusya-Ukrayna Savaşı ve Avrupa Security Mimarisi (2022)

Şubat 2022'de başlayan savaş, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa kıtasındaki en büyük kara çatışması oldu. Küresel enerji ve gıda krizlerini tetikledi, İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla NATO'nun en büyük genişleme dalgalarından birine yol açtı.

3. COVID-19 Aşıları ve Pandeminin Sonu (2020–2023)

2020 sonunda tıp tarihinin en hızlı aşı geliştirme süreçleriyle mRNA teknolojisi yaşamımıza girdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mayıs 2023'te COVID-19 için ilan edilen küresel acil durumun resmen sona erdiğini açıkladı.

4. Ortadoğu’da Tırmanan Gerilim ve Bölgesel Çatışmalar (2023–Günümüz)

Ekim 2023'te başlayan İsrail-Filistin çatışmaları, Kızıldeniz'deki küresel ticaret rotalarının aksamasına ve Doğu Akdeniz'den İran eksenine kadar bölgesel güvenlik dengelerinin yeniden şekillenmesine neden oldu.

5. Küresel Enflasyon Dalgası ve Faiz Artışları (2021–2024)

Pandemi sonrası tedarik zinciri aksamaları ve enerji maliyetleri, son 40 yılın en yüksek küresel enflasyon oranlarını getirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere merkez bankaları agresif faiz artışlarına gitti.

6. James Webb Uzay Teleskobu ve Yeni Astronomi Çağı (2021–2022)

Aralık 2021'de fırlatılan ve Temmuz 2022'de ilk derin uzay görüntülerini sunan James Webb Teleskobu (JWST), evrenin ilk galaksilerine ve ötegezegen atmosferlerine dair keşiflerle astronomi tarihini yeniden yazdı.

7. İklim Krizinde Rekor Sıcaklıklar ve Yeşil Enerji Sıçraması

2023–2025 dönemi, dünya tarihinde sıcaklık kayıtlarının tutulduğu en sıcak yıllar oldu. Aşırı hava olayları artarken, AB ve ABD merkezli dev teşviklerle güneş, rüzgar ve nükleer enerjiye küresel yatırımlar tarihi seviyelere ulaştı.

8. Çip Savaşları ve ABD-Çin Teknoloji Yarışı

Küresel mikroçip krizinin ardından çip üretimi bir milli güvenlik meselesi haline geldi. ABD'nin Çip Yasası (CHIPS Act) ve ihracat kısıtlamalarıyla birlikte küresel teknoloji tedarik zinciri Doğu ve Batı blokları arasında bölündü.

9. Artemis Programı ve Derin Uzaya Dönüş (2022)

NASA'nın Artemis I göreviyle insanlığı tekrar Ay'a ve ardından Mars'a taşımayı hedefleyen yeni uzay çağı resmen başladı. SpaceX'in Starship denemeleriyle birleşen bu süreç, ticari uzay madenciliği ve uzay seyahati yarışını hızlandırdı.

10. Tarihin En Büyük Seçim Yılı (2024)

2024 yılında dünya nüfusunun yarıdan fazlası (ABD, Hindistan, Avrupa Parlamentosu, İngiltere, Meksika dahil 70'ten fazla ülkede) sandık başına gitti. Bu küresel seçim dalgası, birçok ülkede siyasi dengeleri ve uluslararası ticaret politikalarını değiştirdi.