Maalesef ki benzer süreçlerden defalarca geçmiş biri olarak bir kaç şey yazmadan geçmek istemedim. Kafamda projeyi kuruyorum, gerçekten harika görünüyor. İnsanların işini kolaylaştıran, işlerine katma değer sağladığından da bir o kadar eminim.
Kafamda kodlamaları x tarihe bitiriyorum, y tarihte lansman yapıp hemen tanıtıma geçiyorum. Ancak lansmandan sonra insanların beklediğimin çok daha altında talep ettiğini görmek, ister istemez motivasyonu kırıyor.
Burada en önemlisi, emek verilen program, yazılım veya hizmetin gerçekten sektörde bir karşılığı var mı? Yani buna ihtiyaç duyuluyor mu?
İkinci olarak bu geliştirilen hizmetin, programın vs. rakibi var mı? Rakip pazarı ne kadar domine etmiş? Örneğin bir klavye mouse ihtiyacımız var. klavyelerinhepsiburada.com diye bir site var, burada aradığım klavye 100 TL. Bir de büyük bir e-ticaret sitesinde örneğin Trendyolda bu klavye 200 TL. Normalde kullanıcı %50 indirimi tercih etmeli ancak güven duygusu burada maliyetten çok daha önemlisi güven devreye giriyor. Kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmek, rekabet edilebilecek seviyede olmayan bir rakibe karşı gerçekten çok çok zor.
Mutlaka emek vardır, mutlaka çok da güzel işler elinizden geliyordur. Ancak pazarda karşılığı olmayan muazzam projeler bir noktadan sonra maalesef sonlanmak zorunda kalıyor. Forumda bile ayda belki onlarca ilgisizlikten devredilen projeler görüyoruz. Pek çoğu ilk günlerinde üzerinde harıl harıl çalışılmış ancak beklenen ilgiyi göremedikten sonra sahibinin soğuduğu projeler oluyor. Bir noktada ilgiyi başka yeni projelerine kaydırıp eskisini devretmek istiyorlar.