Herkese merhaba arkadaşlar,
6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak belirlenen iskanlı binamız,
"Yarısı Bizden" kampanyasıyla yenilenmek üzere yıkıldı. Eski binamız T1 alanındaydı; zemin ve alt katlar dükkan, üst katlar ise dairelerden oluşuyordu.
Yeni yapılacak olan binamızda
kesinlikle ek imar artışı veya fonksiyon değişikliği bulunmuyor. Buna rağmen Belediye, yeni projede yerinde otopark yapılamadığı gerekçesiyle bizden
otopark bedeli talep ediyor ve benim hisseme düşen miktar
264.500 TL olarak hesaplandı.
Süreçle ilgili müteahhit ve belediye hattında tıkanan bazı noktalar var ve nasıl adım atmam gerektiği konusunda kararsız kaldım:
- Müteahhit Yaklaşımı: Müteahhit, bu ücreti bizim adımıza belediyeye yatırıp ruhsatı alacağını söylüyor ancak ödemeyi "ihtirazi kayıtla" (şerh düşerek) yapmayı kesinlikle kabul etmiyor.
- Yasal Durum ve Muafiyet: Eski binanın iskanlı olması, projede ekstra bir alan/imar artışına gidilmemiş olması ve "Yarısı Bizden" kapsamında olmasına rağmen bu otopark bedelinin tamamının veya bir kısmının bizden istenmesi hukuka uygun mu?
- Bireysel İtiraz / Ödeme Yolu: Müteahhit ihtirazi kayıt koymaya yanaşmıyorsa, ben malik olarak bu ödemenin kendi hisseme düşen kısmını belediyeye gidip kendi adıma ihtirazi kayıtla yatırabilir miyim?
- Yeniden Hesaplama: Bu ücretin normal daireler için geçerli standart tarifelere çekilmesi veya tamamen iptal edilmesi için dava açma ya da itiraz etme süreci nasıl işletilmelidir?
Benzer bir kentsel dönüşüm otopark bedeli sorunu yaşayan, idari dava süreçlerini bilen veya bu konuda tecrübeli olan arkadaşların yönlendirmelerine ve tavsiyelerine ihtiyacım var. Şimdiden çok teşekkür ederim.