Selam olsun,
Webmaster platformunda bu konuyu açmak biraz riskli ama risk almadan da nereye kadar yani...
Ben biraz üst perdeden yazacağım ama iğreti etmesin ben biliyorum size anlatıyorum babında değil.
Sadece bir bakış açısını sunması bakımından yazıyorum yoksa işim gücüm ya da vaktimin değersizliğinden ne yazsam ya diyerekten değil.
Bu gözle okursanız sevinirim okuyanlar adına zira bana bir artısı, katkısı olmayacak hangi niyetle okunduğunun ama en azından bir bakış açısı olabilir.
Gerçek anlamda Webmaster olmak wordpress kurmak, tema editlemek ya da tema yapmak değildir. Script yapmak, yönetmekte değildir.
Bunlar alt kategorilerdir.
Gerçek manada webmaster olmak için global bir havuzunuz olması gerekir zira her yıl altın kurallar olarak güncel webmaster kuralları belirli platformlarca belirlenir.
R10'da böyle bir şey direkt olarak yok ama dolaylı olarak konulardan takip ettiğinizde ya da yapılan işlerden takip ettiğinizde yakalayabilirsiniz.
Globalde bunları belirleyecek özel ekipler oluyor.
Temeli şudur; bu seneki aktif jenerasyon ve bu dönemki jenerasyonu sitede tutmak için haliyle beğenisini kazanmak için tasarım ve yönetim kuralları gücellenir.
Mesela renk tonları, tasarım tarzı, köşeli ya da kavisli hatta hangi sistemler ve hangi yönetim aksiyonları...
Elbette bunlardan bağımsız göze çok hoş gelen tasarımlar yapılabilir lakin hangi göze hoş geldiği meselesi derin bir meseledir.
İnternet siteleri ve trafikleri baz alındığında şöyle bir denklem kurulur aynı içerikleri yakın kalitede yapan sitelerin trafiklerinde ve sitede kalma sürelerindeki belirgin farkların analizi.
Bizler yaş alıyoruz ve bildiğimizi daha iyi yapıyoruz lakin her sene arkamızdan bir başka yaş gurubu geliyor bunları kaçırmamak adına yıllık analizler yapılır.
Bunları takip edip güncel kalabilmek bir webmasterın yapabileceği en büyük ilerlemedir.
Elbette özgünlük her daim olacak ama güncele uygun özgünlükler.
Birçok web ödülleri verilir ne güzel günlerdi altın örümcek öldülleri ya da globalde Webby Awards ödüllerini takip etmek.
Şimdide varlar elbette ama eskiden ne bileyim daha bir yaratıcılık vardı yani.
Webmaster olmak olmasın hadi mevzu yazacağım ama master dediğimiz için hakikatten master olmak gerekir.
Kendini bu sektörde ve bu etiketle özdeştiren insanların ki bende dahil bu mesleği ezbere değil yenilik ve trendlere uygun şekilde yapabiliyor olmamız lazım.
Her site kuran, yöneten, tasarım yapan ya da satan webmaster değildir.
Hatta biraz ileriye gideyim webmasterın bunları direkt yapması bile gerekmemektedir.
Bu matematiği ve neyi kime nasıl ve hangi standartlarda yaptırmasını bilmesi kendisinin yapmaya çalışmasından çok daha kıymetlidir.
Web herkesin ama master olmak ciddi bir meziyettir.
Dünyadaki ve ülkemizde ki başta R10 gelir platformları takip etmek, akıllı takip etmek ve günceli yakalamak çok önemlidir.
Bunları kime anlatsam önce burun kıvırıyor sonrasında dur bakalım şu globalde nasıl oluyor bu işler diye denemeye girdiğinde genelde fikri değişiyor.
İsterim ki fikriniz değişmese bile en azından ne oluyor bu webmaster dünyasında diye biraz göz gezdirin.
Bu arada R10'da bunları takip ettiğini ve tatbik ettiğini bildiğim çok başarılı insanlar var.
Gönül istiyor ki sayıları artsın, çoğalsın.