hayır hocam dediğim gibi oluşturulan tercih listeleri kurumlar için değil şahıslar için. benim de kafam karışmıştı başta. ancak bu sizin listeniz kurumların değil. yani sizin hangi okulu hangi sırayla tercih ettiğinizi belirleyen bir liste. okulların alırken kullandığı bir sıralama değil. okullar için tek önemli olan başarı sıralamanız ve tercih listesinde bulundurmanız.
300kdan ben olsam başlardım. ama dediğim gibi okulların ve bölümlerin önceki yıllardaki dalgalanmalarını yokatlas üzerinden takip edip analiz edin. yerinizde olsam şöyle yapardım:
1- x üni, istediğim y bölümü (hem isrtediğim bölüm hem istediğim üni, memleketime yakın ya da en sevdiğim şehir, iş bulma garantili) 300K
2- 330K ve ... nedenlerle istiyorum
3- 360k
4-425k
5- 470k istediğim üni değil ama istediğim bölüm ve .. imkanları var,
6- 500k
7- 530k
8-590k
9- 640k
10- 680k
11- 700k civarları
20- 950k
21den sonrası da 1m üstü.
yani ilk başa kesinlikle her açıdan mantıklı ve iyi sıralamadan başlayın. giderek kriterlerinizi ve sıralamayı düşürün. 10-20 arası da sıralamanız civarları olsun. 20den sonrası da kessinlikle gelecek ve sizi boşta bırakmayacak bölümler. kendim bu şekilde ilerleyerek 2. tercihime yerleştim. 33k sıralamam idi. 24klık bölümlerden başlamıştım ve geldi.
ilk deneyeceğiniz bölümlerde artan kontenjanları ve azalanları dikkate alın. eğer arttıysa sıralama siziinkine yaklaşabilir. daha sonrasına dalgalanmaları da kontrol edin. şimdiden başarılar