E ticarette durumu şöyle özetleyebilirim, Genelde ayın 1 i Kredi kartı kullananların cogunun hesap kesımıdır, memur 15 ınde maaş alır normal maaşla calısanlar 1 ile 5 i arası maaş alır, Biz e ticaret satışlarımızda ayın bu donemlerınde tatmınkar sıparısler alıyoruz bundan 2 yıl once gunluk aldıgımız sıparıs mıktarına yakın sıparısler alıyoruz. Ama ayın geri kalanında sıparısler %50 dusuyor. Buda acıkca ınsanların parasının oldugu donemlerde alışveriş yaptıgı ve olmadıgı donemde alışveriş yapmadıklarını acıkca gosterıyor. 4 5 farklı sektördede durumu aynı sekılde analız ettık. Hatta buyuk pazaryerleri bile Maaşların alındıgı doneme göre satıcılara komısyon ındırımlerı onerılerınde bulunuyor fiyatları dusurmelerı ve daha cok satış gelmesi için.. Mazotun artışı 1 ayda 2 kez 3 kez kargo fıyatlarının artışına sebebıyet verdı. Bu tum satıslardakı fıyatlara yansıyor, Sen pazardan domates alsan bıle o domatesın satış fıyatı artıyor.
Ham petrol 111 dolarken suan satılandan daha ucuza mazot alınıyordu suan ham petrol 85 dolar ve 15 20 tl daha pahalı mazot satılıyor. Bu durumun ucunun hıc hoş yerlere cıkmadıgını acıkca soyleyebılırım, Hukumet faız dusururse dolar patlar , dusurmezse biz patlarız.
Ve acıkca bır ekonomist değlim. ve YTD değildir, Ben doların ve euronun cıddı sekılde baskılandıgını ama artık bunu devam ettıremeyeceklerını dusunuyorum. Seçim ekonomisiyle biraz sektörleri ve halkı rahatlatmaya calısacaklar ama bundan sonrakı 5 yılın karanlık geçeceğini düşünüyorum.
Siyasetten bağımsız olarak şuan türkiyede yargıya olan güvensizlik ciddi olarak ekonomiye yansıyor. Buda senin ve benim ticaretimizi malesef durma noktasına getiriyor. Ülkeyi artık kimin yönettiğininde pek bir önemi yok durum siyasetin çok çok üstüne çıkmış vaziyette, A ismide gelse B ismide gelse dış borç belli, Dolar belli, yargı belli, eğitim belli, Bunun düzelmeside pek mümkün görünmüyor. Hatta şöyle bir bilgi vereyim, Türkiye, World Justice Project (WJP) Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2025 raporuna göre 143 ülke arasında 118. sırada yer alıyor. Jamaika veya, Ruanda ,gürcistan kosova gibi ülkeler bile bizden daha ust sıralarda yer alıyor. Bu ve benzer durumları malesef yaptıgımız tıcaretten aldıgımız sağlık hizmetine kadar heryerimizde iliklerimize kadar hissediyoruz