Selam olsun,

Dost acı yazar diyerek yazacağım alınan darılan olursa kusura bakmasınlar.
Biz toplum olarak niteliğe değil niceliğe değer verdiğimizden ve hayat tanımlaması yaparken para merkezli olduğumuzdan zeki insanları değil yolunu bulacak rahat edecek insanları değerli görürüz.
Genel manada Türkiye'de değer gören insanlar fenomen, kısa yoldan para kazananlar, ticari başarısı olanlardır.
Akademik başarısı olan insanlar bırakın değer görmeyi cahil insanlar tarafından o kim ki ya ne bilir tonunda yaklaşımlara muhatap olur.

Türkiye'de son 40 yılda bu toplum içinde yaşayıp global saygınlığı olan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez gerisi hep yurtdışından.
Biontech corona aşısı diyoruz Türkler yaptı. Ne Türkler yaptı? Bu ülkede bilimsel araştırma, çalışma ve üretim yapamadıklarından yurtdışında bunu yapan insanlar yaptı.
Seversiniz sevmezsiniz ki genelde sevmesiniz Celal Şengör diye bir insan var.
Amerika, Rusya, İtalya, Almanya vs. vs. birçok bilimler akademisine davet alıp katılmış bir Türk bilim adamıdır.
Dünyada en çok atıf alan jeologlardan birisi ve dünya çapında otorite olarak görülen bir isimdir.
Okuduğu okullar ve uzmanlık eğitimleri toplumumuzla alakalı değildir.

Yani bizim toplumumuzda zeki olmak, yenilik ve derin düşünmek gibi kavramlar alıcı bulmaz aksine alay ve dışlanmaya neden olur.
Benim sülalemde Türkiye'de kalan bir tek ben varım. Hepsi ülkesini çok seven insanlar olmasına karşın akademik çalışmalarını ya da mesleğinde yenilikleri burada yapamadı.
Yani 20.000 TL ödenek verilmediğinden yapamadığı projeyi ki proje devletimize ait olacaktı lakin amerika'da 300.000$ bütçeyle yaptı. Proje Amerikanın oldu.
Yapmak için yalvardı yani parayı ben vereyim sponsor olayım dedim ki kendi de verebilir bu sefer üni. projeyi kabul etmedi, taş koydu ödeneksiz bile yapılmasına müsaade edilmedi.
Meslektaşlarının alayları, üstlerinin alaycı tavırları "eski köye yeni adet" edebiyatı...

Bizde maalesef nitelik değil herkes çarkı bozmayacak dişli arayışında.