Kazançlar ve müşteriler kesinlikle eskisi gibi değil. Uzun yıllardır hem bu platformda hem de dışarıda freelance hizmet veriyorum. Henüz sorun yaşamışlığım yoktur biriyle.

Bu platformda eskiden de piyasanın altında iş yaptırmak isteyenler oluyordu. Ancak günümüzde hem yapay zeka kullanarak bu sektörde iş yapmaya çalışanlar sebebiyle iyice ölmüş durumda. Hem de özellikle son 4-5 yıl içinde gelen üyelerde bi tuhaflık seziyorum kimse lafımı yanlış anlamasın tabi ki herkes aynı değil. 50 - 100 liraya harcadıkları krediye değmeyecek işleri yapanlar mı dersin, 1000 liraya multitenant mimarili arayışı olanlar mı. Elbette hiçbir şey bilmeden şu an belli başlı şeyler yapılabiliyor. Yapay zeka böyle aralık açtı. Özellikle küçük çaplı işler için herkesin full stack işler oluşturabileceği bir kolaylık sağladı. Dolayısıyla piyasaları da özellikle Türkiye'de çok etkiledi.

Kurumsal tarafta ise özellikle gömülü entegre sistemler kullanan firmalar hala yazılımcı bulundurmak zorunda. İleriyi kestirmek çok zor ama durum böyle.

Sağlık olsun her çağın yenilikleri oluyor. Adapte olmak da bizim işimiz. Eskiden 1 ayda öğrendiğim frameworku şimdi 1 haftada kavrıyorum kolayca ve yazmaya başlıyorum. Bilgi birikimim çok hızlı artıyor. Hiç bilmediğim dillerde projeler geliştirebiliyorum ve okuduğumda anlayabiliyorum. Bunlar da güzel tarafları.

Not: Bu arada kurumsala yönelmek isteyenler türkiye'den iş bakmayın. İngilizcenizi geliştirip yurtdışındaki firmalarda remote iş arayışına girin.