Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık 20 yıldır gerek yurt dışı gerek yurt içi farklı ölçeklerde birçok web sitesi üzerinde çalışma fırsatı buldum.

Bu süreçte ciddi teknik SEO problemleri de gördüm, algoritma güncellemeleri de yaşadım, içerik stratejileri de hazırladım, yüzlerce hatta binlerce sayfalık kompleks projeler üzerinde görev yürüttüm. Fakat yıllar içinde dikkatimi çeken ilginç bir ortak nokta oldu. Başarısız olan projelerin büyük çoğunluğunda sorun teknik SEO değildi.Hatta genel olarak SEO nun kendisi değildi.

Peki sorun backlinkmiydi? Hayır değildi. İçerikler yetersizdi diyeceksiniz. Hayır sorun içerik sayısının az olması da değildi. Kaldı ki zaten bunların hepside SEO çatısının farklı unsurları. Asıl problem çok daha farklı bir yerdeydi. Tüm ekibin aynı anda hareket ettiği ortak bir stratejinin olmaması.

Herkes Doğru İşi Yapıyor Ama Aynı Hedefe Gitmiyor

Bir şirket düşünün. Büyütülmesi gereken bir proje var. Bu projede SEO uzmanı kendi görevini yapıyor. İçerik editörü içerik üretiyor. Yazılımcı teknik geliştirmeler yapıyor. Tasarımcı kullanıcı deneyimini iyileştiriyor. ADS tarafı reklam süreci ile ilgileniyor.

Süper. O halde problem yok. Dışarıdan bakınca her şey doğru görünüyor. Ama biraz derine indiğinizde şunu fark ediyorsunuz. Herkes çalışıyor. Fakat herkes farklı bir yöne doğru çalışıyor.
Bu durumda nasıl bir sonuç çıkar ortaya? Elbette harcanan emek ile alınan sonuç birbirini karşılamayacaktır.

En Çok Duyduğum Cümle

Bugüne kadar belki yüzlerce kez şu cümleyi duydum: "Çok emek veriyoruz ama istediğimiz büyümeyi yakalayamıyoruz." Bu cümle çok ciddi bir çaresizliği ifade ediyor. Zira arkasında çoğu zaman aynı problem yatıyor. Her sorun tek tek çözülmeye çalışılıyor. Fakat bütün resmi yöneten bir sistem yok. Ekip arasında olması gereken ince koordinasyon yok.

SEO Bir Liste Değildir

Evet bu tamamen doğru. SEO kesinlikle sadece bir liste değildir. SEO genelde Teknik SEO,içerik backlink, site hızı, core web vitals gibi maddeler halinde anlatılıyor. Elbette bunların tamamı son derece önemli kriterler. Fakat önemli olan sadece bu maddeleri tamamlamak değildir. Asıl önemli olan hangi adımın, hangi zamanda, hangi öncelikle uygulanacağıdır. İşte genelde eksik kalan nokta burası oluyor.

Örneğin birçok kişi organik trafik düştüğünde panik yapar. Eli ayağı birbirine dolaşır. Çözümü hemen backlink almakta, yeni içerik üretmekte, teknik düzenlemeler yapmakta aramaya başlar.
Oysa trafik düşmesi genelde problemin kendisi değildir. Problemin görünen sonucudur. Tıpkı baş ağrısı gibi. Baş ağrısı problemin kendisi değildir. Hastalığın kendisi değildir. Bir semptomdur. Derinde yatan daha büyük bir sorunun belirtisidir.

Projedeki gerçek sorunda bazen yanlış bilgi mimarisinde ortaya çıkar. Bazen hatalı içerik kümelerinde, bazen kullanıcı niyetine uygun olmayan sayfalarda, bazende siteye yük olan arşiv içeriklerde. Yada bunların tamamının aynı anda yanlış planlanmış olmasıdır asıl sorun.

Farkedilmeyen her bir küçük detay giderek büyür ve sessizce kan kaybı başlar projede. İşte en tehlikeli nokta da budur. Çoğu projede çöküş bir gecede yaşanmaz. Derinden ve sessizce başlar. Her ay küçük kayıplar.Sonra görünür trafik düşüşleri.Sonra ekip içinde panik.Ardından yanlış çözümler.Ve en sonunda "Google bizi cezalandırdı." düşüncesi.

Büyük Resme Bakmadan Parçaları Düzeltmek Yetmez

Şimdi bir orkestrayı düşünün.Bütün müzisyenler çok başarılı olabilir. Belkide hepsi dünya çapında üst düzey sanatçılardır. Dünyanın en iyi kemancıları, en iyi piyanistleri,en iyi davulcuları aynı sahnede olabilir.

Fakat ortada profesyonel bir şef yoksa bir bütün olarak orkestradan uyumlu bir eser çıkması çok zordur.Davulcu farklı bir ritm çıkarır. Piyano kendi kafasına göre giriş yapıp başka bir şey sergiler. Keman başka bir ses. Sonuçta ortaya çıkan müzik değil gürültüdür.

SEO projeleri de buna benziyor.Teknik SEO,içerik,otorite çalışmaları,kullanıcı deneyimi,bilgi mimarisi ve dahası bunların hepsi bir bütünlük içinde birbirini desteklediğinde gerçek büyüme başlıyor.

Sonuç

Yaklaşık 20 yıllık tecrübemin sonunda vardığım en önemli sonuç şu oldu: Başarılı projeleri başarısız projelerden ayıran en büyük fark, tek tek yapılan çalışmalar değil bütün bu çalışmaları ortak bir hedef doğrultusunda yöneten stratejidir.

Çünkü SEO projelerini başarısız yapan şey, yanlış yapılan işler değil birbiriyle konuşmayan doğru işlerdir.

SEO artık sadece teknik optimizasyon yapmak değil. Doğru sistemi kurabilmektir. Çünkü zaman değişti. Google değişti. Teknoloji değişti. SEO ‘da değişti. Yıllar içinde edindiğim bakış açısı bu oldu. Bu bakış açımı sizlerle de paylaşmak istedim. Sizler de benzer ya da farklı deneyimler yaşamış olabilirsiniz. Yorumlarda konuşuruz.

Herkese bol trafikli ve verimli çalışmalar dilerim.