AHREF adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Mobil uygulama geliştiriciliği için istisna belgesi almıştım geçen sene. Mükellefiyet belgeme baktığımda

Faaliyeti : 591105 - Video İçerikleri Video Blog ,Video Podcast'lerin Yapımı (Fenomenler (İNFLUENCERLAR) ve
Vloggerlar Tarafından Yapılanlar) yazıyor.

Acaba yanlış mı açıldı sizlerde durum nasıl? Ya da herkeste böyle sabit mi faaliyet kodu?

EDİT
Vergi dairesine gittim ve istisna için nace kodunun sabit olduğunu sürekli bunu kullandıklarını söylediler. Sorun yaşamayacağımı ilettiler. 
Faaliyet kodunuzun kesinlikle 621000-BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA FAALİYETLERİ (SİSTEM, VERİ TABANI, NETWORK, WEB SAYFASI VB.YAZILIMLARI İLE MÜŞTERİYE ÖZEL YAZILIMLARIN KODLANMASI, MASAÜSTÜ YA DA MOBİL CİHAZLAR İÇİNUYGULAMA GELİŞTİRME, VB) olarak değiştirilmesi gerekir.

Değiştirilmezse ne olur?

1-Yaptığınız faaliyetle ilgili olası vergi teşvikleri veya indirimlerden faydalanamazsınız, (örneğin vergi levhasındaki faaliyet kodu yaptığı işle uyumlu olmayan firmalara YMM Tasdik Raporu yazamıyoruz. İlgili Mevzuat böyle emrediyor)
2-Maliyenin yapay zeka destekli inceleme yazılımlarının parametreleri mükelleflerin vergi levhalarında yazan faaliyet koduna göre çalışıyor. Durduk yere saçma sapan izaha davet yazılarına veya incelemelere muhatap olabilirsiniz.
3-Her faaliyet kodunun SGK/İş Kanunları açısından farklı farklı sınıfları bulunmaktadır. Bunlar ileride sıkıntı yaratabilir.
4-Önümüzdeki aylarda vergi idaresi vergi levhasında ne yazıyorsa KDV oranını (%10, %20, %1) faturalarda otomatik olarak belirleyecek. İleride muhtemel bir KDV oranı değişikliği durumu yaşanırsa, vergi dairesine gidip faaliyet kodu değiştirmek için uğraşacaksınız.
5-Bazı destekler, teşvikler, krediler için ilgili kanunlarda en az 1 yıldır .... faaliyeti yapıyor olmak gibi şartlar oluyor. Faaliyet kodunuz tutmadığı için sıkıntı yaşayabilirsiniz. Örneğin KOSGEB ileride yazılımcılar için kredi veya hibe desteği açıkladığında siz yararlanamayacaksınız. Çünkü KOSGEB nace değişikliğini dikkate almayacaktır. Veya Halkbank yazılımcılara avantajlı bir kredi vereceğini açıkladığında yine yararlanamayacaksınız.
6-Sizde olacağını zannetmiyorum, korkutmamak için yazmıyorum ama bazı vergi inceleme raporlarında kişinin yaptığı faaliyet ile düzenlediği faturaların içeriği uyuşmuyor şeklinde tenkitler var. Bazı hiç aklınıza bile gelmeyecek durumlarda aleyhinize delil olarak kullanılabiliyor.
6,5-Yarın birgün Youtube kanalları normal TV kanalı gibi işlem görebilir ve size TRT payı, RTÜK bedeli vs gibi bedeller ödemek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir şey olmayacağının garantisi hiç kimse veremez.
7-En önemlisi de; ileride bu durumla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşadığınızda vergi dairesindekiler size "biz öyle bir şey söylemedik, ne iş yapıyorsanız o işi vergi dairesine bildirmek zorundasınız, bizi ilgilendirmez" diyeceklerdir.

Vergi Dairesine gidince yapmadılarsa; Dijital Vergi Dairesi üzerinden genel amaçlı bir dilekçe yazarak; durumu ve yaptığınız işi anlatın ve faaliyet kodunuzun 621000-BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA FAALİYETLERİ (SİSTEM, VERİ TABANI, NETWORK, WEB SAYFASI VB.YAZILIMLARI İLE MÜŞTERİYE ÖZEL YAZILIMLARIN KODLANMASI, MASAÜSTÜ YA DA MOBİL CİHAZLAR İÇİNUYGULAMA GELİŞTİRME, VB) olarak değiştirilmesini talep edin. Büyük bir ihtimalle değiştireceklerdir. Değiştirmeseler bile bu dilekçeniz mutlaka kayıtlara girmiş olsun.

Kenan GÜMÜŞ
S.M. Mali Müşv.
(defter tutma, şirket açma vb müşterisi almıyorum)