masterthone adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba e ticaret yapıyorum artık gerçekten bıktırma noktasına geldiler her şeye ceza kesiyolar. E fatura mükellefiyim ve faturaları mail olarak yolluyorum mal çıkınca zaten entegrasyon otomatik kesiyor. Faturada da "irsaliye yerine geçer" ibaresi var. Tutmuşlar kargo şubesinden müşteriye ulaşmadan ürünümü bulup resmini çekmişler ve irsaliye bulunmuyor diye 17 bin tl ceza kesmişler. Paketin içini bile açmamışlar ki belki irsaliye veya fatura içinde? Ayrıca ben e fatura mükellefiyim kağıt fatura düzenleme zorunluluğumda yok kesitğim faturanın cezasını yedim. O kadar internetten kurumsal firmalar dahil binlerce ürün alıyorum bir tanesinde bile irsaliye görmedim beni mi buldunuz? Gerçekten kazandığım üç kuruşta cezalar ve faizlere gidiyor bıktım artık.
Olayın hukuki durumu şu şekildedir:

Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 127.maddesine göre, “yoklamadan maksat, mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddî olayları, kayıtları ve mevzuları araştırmak ve tespit etmektir.” Aynı kanunun 364.maddesinde “Vergi cezalarını gerektiren olaylar … yoklamaya … Yetkili olanlar tarafından tespit olunur.” denmektedir.
Buna göre kişiye fatura veya irsaliye düzenlememe gerekçesiyle özel usulsüzlük cezası uygulanabilmesi için öncelikle bu durumun somut olarak tespiti gerekmektedir. ARAŞTIRMA ve TESPİT şu şekilde yapılmalıdır:
1-Yapılan işlemin ticari faaliyet kapsamında bir satış olup olmadığı,
2-Yapılan işlem ticari faaliyet kapsamında bir satış ise bununla ilgili gerekli belgelerin (fatura/irsaliye) düzenlenip düzenlenmediği,
3-Yapılan işlem ticari faaliyet kapsamında bir satış ise bununla ilgili taşıma maliyetini alıcı veya satıcıdan hangisinin üstlendiği.
Bu veriler (e-fatura, e-arşiv fatura) anlık olarak Maliyenin bilgisi dahilinde olduğundan öncelikle kurumun kendi veri sistemi üzerinden kontrolünün sağlanması; buradan bir sonuca ulaşılamıyorsa mükellefe yazılı bildirim yapılarak bu teslimatla ilgili bilgi ve belgelerin talep edilip durumun TESPİT edilmesi yukarıdaki ifadelere göre kanuni bir zorunluluktur. ARAŞTIRMAve TESPİT işleminden maksat; yalnızca kutunun sağına, soluna, içine bakmak değil, kelimenin Türk Dil Kurumu’ndaki anlamında olduğu gibi olayın hiçbir şüpheye mahal vermeyecek şekilde ortaya çıkarılmasını sağlayarak işleminin eksiksiz tamamlanmasıdır. Bunun için ise yukarıda yazmış olduğum işlerin yapılması gerekir.
Diğer taraftan ilgili kanun maddelerinin amacı, kayıt dışı ticari faaliyetleri önlemek ve bununla ilgili vergi kaybının önüne geçmektir. Dolayısıyla satış işlemi faturaya bağlanmış bir teslimatla ilgili olarak kayıt dışılıktan bahsedilemeyeceği için fatura veya irsaliye bulundurdu veya bulundurmadı varsayımıyla böyle bir cezanın uygulanması açıkça hukuka aykırıdır. Hatta kanuna uygun olsa bile hakkaniyete aykırı olduğu için yine hukuka aykırıdır.

NE YAPILABİLİR:
1-Tarafınıza iletilecek olan cezaya dijital vergi dairesi üzerinden indirim talep ettiğinizde sistem otomatik olarak; (Vergi Usul Kanunu’nun 376. Maddesine göre %50 indirim ve ilave olarak ceza tutarı uzlaşma rakamının altında kaldığı için Vergi Usul Kanunu’nun Ek Madde 1’e göre VUK 376.maddesine ilave %50 artırım ile birlikte cezanın toplamda %75’i silinecek) size 4.250 TL tutarında ödenecek NET vergi cezası çıkaracaktır. Bu 4.250 TL tutarındaki rakamı ödeyerek cezayı sineye çekebilirsiniz.

Fakat aynı durumun tekrarı durumunda (belge düzenlememe/bulundurmama tespiti), 2. Tespitte 35.000 TL, 3. Tespitte 53.000 TL, 4. Tespitte 70.000 TL ….. olarak artırımlı ceza uygulanma ihtimali bulunmaktadır.

2-Size iletilecek olan cezaya vergi mahkemesinde dava açabilirsiniz. Davayı büyük ihtimalle kazanacaksınız.
Dava açma bedeli harç vs (davayı kazanınca iade olarak alıyorsunuz) ortalama 3.500 TL nakit.
Noterden avukat vekaleti ortalama 1.500 TL.
Dava 2027 yılında sonuçlanıp olumlu neticelenirse avukat 37.000 TL-40.000 TL arası bir ücreti vergi dairesinden vekalet ücreti olarak tahsil edecektir.

3-BEN OLSAM NE YAPARDIM, SİZİN NE YAPMANIZ LAZIM?
1-Avukat arkadaşlarım olduğu için bu fırsatı kaçırmaz, vergi davası açar avukat arkadaşla birlikte yaklaşık 40.000 TL para kazanırdım.

2-Sizin yerinizde olsam cezada VUK 376.maddeye göre indirim talep eder ve 4.250 TL'ye düşen cezamı vadesinde öderdim. Bundan sonraki kargolarda benzer hadiseler yaşanmaması için daha dikkatli olmaya gayret ederdim.

Kenan GÜMÜŞ
S.M. Mali Müşv.
(defter tutma, şirket açma vb müşterisi almıyorum)