Bu konuyu sürekli kodlayan, limit, kod kalitesi vb. konularda fikir arayan arkadaşlara bir nevi yol göstermesi açısından tecrübelerimi paylaşmak adına açıyorum:
Sürekli kodlama yapan bir geliştirici olarak daha önce 5 Gemini Pro hesabı yetersiz geldiği için ChatGpt'ye geçmemle ilgili bir konuda açmıştım.
Birkaç aydır aldığım ChatGPT Pro 20 Max ile ile gece gündüz kodluyorum. Son günlerde Claude rekabetinden kaynaklı verdikleri sıfırlama limitlerini (3x) bile Gpt 5.6 SOL Ultra modunda sonuna kadar sömürdüm.
Tabi iş akışı yoğun biri olarak bir taraftan da Claude Max 20x kullanıyorum.
İş akışında hem
Codex 5.6 Sol Ultra hem de
Claude Max 20x kullanan biri olarak, doğrudan production ortamında yaşadığım tecrübeleri 1. ağızdan paylaşmak istedim. İkisi de inanılmaz güçlü modeller ama karakterleri, mantıkları ve işi çözme tarzları gece ile gündüz gibi farklı.
İşte bir geliştirici gözüyle iki devin gerçek dökümü:
Claude Max 20x: Ekip Arasındaki O "Kıdemli Mimar"
Claude Max 20x tarafında hissettiğim şey tam olarak şu: Karşımda senior bir mimar var.
- Mimari ve Bağlam Hafızası: Karmaşık bir repo verdiğimde veya sıfırdan bir Web3/backend mimarisi kurgularken projenin neden o şekilde kurgulandığını inanılmaz iyi kavrıyor. 20x'in sağladığı o devasa bağlam (context) penceresi sayesinde, projenin başındaki kararla 50 adım sonraki kuralı birbirine hiç karıştırmıyor.
- Refactoring ve DocBlock: Kod temizliği, okunanılabilirlik ve standartlara uyum konusunda muazzam. Yazdığı kodlar doğrudan prod'a atılacak kadar derli toplu ve mantık hatalarını (edge case) henüz sen söylemeden sezebiliyor.
- İletişim ve Anlama: Ne istediğini bir kere düzgün anlattığında seni yormuyor. "Şurası patlayabilir ama şöyle yaparsak daha modüler olur" tarzı yaklaşımı çok güçlü.
Ne Zaman Claude?
Sıfırdan mimari tasarlarken, refactoring yaparken, iş mantığı (business logic) kurgularken ve dökümantasyon/DocBlock standartlarını belirlerken ilk tercihim.
Codex 5.6 Sol Ultra: Arka Planda Duran Kod Makinesi
Codex 5.6 Sol Ultra ise tam bir kod hamalı. Hani "bana laf anlatma, kodu ver yapayım" diyen, saf hız ve sentaks odaklı o canavar.
- Hız ve Otomasyon: Doğrudan IDE veya terminal entegrasyonunda inanılmaz hızlı. Küçük/orta ölçekli fonksiyonları yazma, tekrarlayan kod bloklarını tamamlama ve script oluşturma konularında fırtına gibi.
- Nokta Atışı Sentaks: Çok spesifik bir dil kuralı, karmaşık bir SQL query'si veya belirli bir kütüphanenin fonksiyon kullanımı gerektiğinde hiç tereddüt etmiyor.
- Debugging: Bir hata logu attığında "hata şurada, çözümü bu" deyip pat diye temiz çıktıyı veriyor. Çok uzatmıyor, doğrudan çözüme odaklanıyor.
Ne Zaman Codex?
Günlük rutin kodlamada, hızlı fonksiyon yazımında, bug fix süreçlerinde ve terminal/IDE üzerinden anlık tamamlamalar yaparken.
Karşılaştırma yaparsam:
Claude Max 20xCodex 5.6 Sol UltraMimari TasarımMükemmel (Sistem mantığını kavrar)İyi (Daha çok lokal odaklı)
Kod OkunabilirliğiÇok yüksek (Temiz, standartlara uygun)Yüksek (İşlevsel ve direkt)
Hız ve Yanıt SüresiDerin düşündüğü için makulOldukça hızlı
Karmaşık Logic / Edge CaseHarika analiz ederBazen kaçırabilir
IDE Entegrasyon HissiBir asistanla konuşur gibiDoğrudan klavyenin uzantısı gibi
Benim Günlük İş Akışım (Hybrid Setup)
Ben bu açılardan bakıca ikisini birbirine rakip olarak değil,
ekip arkadaşı olarak kullanıyorum.
- Planlama ve Mimari: Önce Claude Max 20x ile oturup veri modellerini, API mimarisini, klasör yapısını ve kod standartlarını netleştiriyorum.
- Modül Geliştirme: Mimari oturduktan sonra, spesifik modülleri, CRUD işlemlerini ve rutin fonksiyonları yazdırırken hızından dolayı Codex 5.6 Sol Ultra'ya yükleniyorum.
- Code Review & Polish: Biten modülleri tekrar Claude Max 20x'e atıp "Güvenlik açığı var mı? Standartlara uyduk mu? Edge case'ler kapsandı mı?" diyerek son taramayı yaptırıyorum.
İkisi birden elimdeyken solo geliştirici olarak adeta 4-5 kişilik bir dev ekibi gibi çıktı alabiliyorum.
Peki siz de durumlar nasıl? İş akışınızda hangisi ağırlıklı kullanılıyor? Tecrübelerime eklemek istediğiniz birşeyler var mı?