AlperA. adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yahu ne alakasi var hocam, hemen ulkeye suc atmaya calismayin, yakismiyor. evet dogru duzgun bir yerimiz belki yok ama, hakikaten bazi mesajlar cok can acitiyor.

Esim amerikali, vergisini oduyor 2007 yilinda 15 dolar eksik yatirdi diye 2015 yilnda 75 dolar ceza odedi. Amerikalilar, hangi ulkede yasarsa yasasin, o ulkede para kazanip vergisini odedikten sonra, kalan net parasindan da amerikaya vergi oduyor. Bizim yurtdisinda para kazanan kac tane Turkten gelri vergisi aliyor bizim ulke?

Almanyada oturuyorduk o ara, laptobum bozuldu param yoktu o zaman. Turkiyedeki laptopu almanyaya gonderttim kargoyla, ucuzdu o zaman tabi yenisine gore, gumruk falan tabi aklima gelmiyor bile. Mektup geldi gumruke cagirdilar Berlinde, paketi actirdilar, benzer ozellikte laptop buldurdular internette fiyatina bakip onun uzerinden %20 gumruk vergisi aldi almanya. Hani dersiniz belki gumruge tabi oluyordur kuralsa kural, adamlara kendi laptobum dememe ragmen gittim vergi odedim. Laptop ta bu:

Yani sunu diyecegim, bu yukarida anlattigim sacmaliklarin hicbirini ben duzeltemedim ama belki bu arkadas gider bir sekilde duzeltir, belki hakikaten kurala birsey uymamistir, ya da memurun yanlisligidir vb. tabi ki sonucta suna katiliyorum efatura diye birsey cikartiyorsun, adam altina yazmis, online gondermis, hala eski kafa yok kargoda irsaliye yok yok fatura yok diye sacmaliklar artik kaldirilmasi lazim, o konuda katiliyorum ama su artik diger ulkeleri ovmeyin gozunuzu seveyim.

Ben makina muhendisiyim, almanyada okudum ve yasadim, amerikada calistim ve yasadim. Ispanya otururmum var ispanya italya avrupa ve amerikaya gidip geliyorum aylarca calismak icin muhendislik yapiyorum. Hicbiri de birsey kolaylastirdigi yok. Ispanyada sifir kazanc elde et, freelancer isen 290 euro aylik digorta odemesi yapiyorsun, bazi sartlarda indirim alabiliyorsun, muhaseben oluyor aylik 85-90 euro, hicbirsey olmasa adres kaydin lazim bir oda tutsan 500-600 euro.

Yani hicbir ulke kolay degil, inanin buna. Evet ulke elestirilebilir ama diger ulkeleri pohpohlamayin Allah askina, hicbiri kalkipta vatandasina kiyak vb. yaptigi yok. Su an cek cumhuriyetindeyim, gelin de insanlarla bir konusun ne demek istedigimi anlarsiniz.

v
Gelin bi türkiyede ticaret yapın. Konkordato ilan eden şirketlerle görüşün neden battılar diye bi sorun. Ayda kaç esnaf kapanıyor kaç tane açılıyor istatistiklere bakın. Vergisini zamanında ödeyenin enayi yerine konduğu vergisini ödemeyenin vergi afları ile ödüllendirildiği sistemi gelin yakından inceleyin. Naylon faturalar ile vergi kaçıranların nasıl para karşılığı incelemeye alınmadığını gelin daha yakından inceleyin. Gençlerin sırf bağkur primi yüzünden cesaret edip ticarete atılamadığı sistemi yakından inceleyin. Yurtdışından atıp tutmak kolay.
Şunuda ekleyim bildiğim sektör için konuşuyorum. Gelin türkiyede uluslararası taşımacılık yapmayı deneyin bakalım. Avrupada amerikada 1 tır ile uluslararası taşımacılık yapabiliyorken burada önce c2 belgesi almanız lazım 2 milyon tl. Sonra 10 tır almanız lazım 9 tane ile yapamazsınız. 10 tır x4 milyon desen 40 milyon. Ne kadar kolay değilmi