Yapay zeka geldi siber güvenlikçilere ihtiyaç yok diyenler yanılıyor.

Tam tersi yapay zekalar geliştikçe siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç daha fazla artacak evet yapay zeka size güvenlik açıkları hakkında neler yapmanız gerektiğini hatta açığı nasıl kapatacağınızı söylüyor fakat aynı zamanda bu açıkları buluyor ve istismar edilmesi için exploit yazıyor. Claude mythos 15 yıl önceki çekirdek kodlardaki güvenlik açıklarını buluyor yetmiyor bu açığı kullanmanız için kötü niyetli insanlara exploit yazıp veriyor ve internete açık tüm sistemleri tehdit ediyor yani yapay zeka 2 tarafa da çalışıyor. Şu an claude mythos'un bu işleri yapan modeli herkese açık durumda değil sınırlı kişi ve kurumlar kullanabiliyor ona rağmen durum bu, gpt 5.6 sol, deepseek R2 hemen arkasından geliyor her yazılımda ciddi güvenlik açıkları bulunuyor yamalanıyor ertesi gün yenisi çıkıyor. Bunları sürekli takip etmek sistemleri buna uygun şekilde güncel tutmak felaket senaryoları için plan yapmak yine siber güvenlik uzmanlarının işi.

Hala tarihi eser işletim sistemleri, tarihi eser yazılımlar kullanan şirketler ve bireysel kullanıcılar var ve çalıştığı için hiç dokunulmamış bu sistemlere. Şu an bu sistemler yapay zekanın bulduğu yüzlerce kritik güvenlik açığıyla risk altında bazıları dışarıya kapalı çalıştığı için şimdilik etkilenmiyor bazıları dışarı açık ama sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Hangi yapay zeka bu sistemleri tek başına planlı şekilde güncel ve risksiz hale getirebilir? Bu noktada iş yine siber güvenlik uzmanlarına kalıyor.

Özetle son birkaç yılda yaşananlardan sonra siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç eskisinden daha çok olacaktır, tabi bu noktada kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz neyi nerede ne zaman yapacağınız nereye bakacağınızı bilmeniz gerekiyor.