Devletin tek gelir kaynağı vergi mi dedin devamını okumadım...
aşşağıda ki avrupa ülkelerinin toplam gelire oranı ve türkiye nin topladığı verginin oranını anlatıyor
Aşağıdaki tablo,
OECD Revenue Statistics 2025 verilerine göre
2024 yılı toplam vergi gelirlerinin GSYH'ye (Tax-to-GDP Ratio) oranını göstermektedir. Bu oran, merkezi ve yerel yönetimler ile zorunlu sosyal güvenlik primlerini de kapsayan toplam vergi yükünü ifade eder.
ÜlkeVergi Gelirleri / GSYHDanimarka
45,2%Fransa
43,8%Belçika
42,5%Finlandiya
42,2%Avusturya
42,1%İtalya
41,9%İsveç
41,6%Almanya
38,5%Hollanda
39,3%İspanya
37,6%Türkiye24,0% Karşılaştırma
- Türkiye: %24,0
- OECD ortalaması: %34,1
- Yukarıdaki 10 Avrupa ülkesinin ortalaması yaklaşık %41 seviyesindedir.
Ve 80 milyon nufusu olup bize benzeyen ülke ALMANYA - İSPANYA - İTALYA - 3 de Sanayisini bizden 100 sene önce oturtmuş.. o yüzden toplam da gelirleri bizimden 6-7 kat fazla.. Biz daha yeniyiz bazen kabul etmek lazım..
Söylediğiniz gibiyse durum daha kötü o zaman.
Devlet az vergi topluyorsa bu değirmeni nasıl sürdürüyor?
Bir de şeyden baksak mesela Avrupa ülkelerinin vergi gelirinin kişi başı gelire yüzdesel oranı ve verginin kimden alındığı
Malum devletimiz vergiyi az alıyor olsa bile vergiyi kimden topladığı da önemli sayılır.
Mesela 1500 Euro asgari olan bir ülkede et 8 Euro (500 TL) iken Türkiye'de 28k asgari ücrette 600 TL
Soru, o zaman biz daha az vergi veriyorsak et fiyatı neden daha pahalı?
Ben eleştirimi devlet ya da siyaset tabanlı düşünerek yazmadım
Pahalı çünkü alım gücümüz düşük, tüm ürünler ve hizmetlerde öyle... Yönetim olarak bile pahalı. Daha pahalı vergiye göre daha kötü hizmet alıyoruz. Daha az vergi veren kurumlar ve kişiler bizden daha iyi hizmet alıyor tr den.