Disk - EKM kullanırsanız -> sertifika tarafı sizde olursa istediğin yetkide ol ip ve disk id ile kilitleme yaparsa o diski sen olmadan kralı açamaz.
Kripto diske kimse birşey demiyor fakat internet alt yapılarında BTK ciddi yaptırım talep ediyor sürekli kanun değişiklikleri olduğu içinde küresel firmalar bu konuda Türkiye Etrafına yatırım yapıyor Türkiye merkeze kimse yatırım yapmıyor.Firma yatırım yapıp 1 yıl sonra yeni kanun çıkarıp tüm sisteminizdeki veriyi bize açacaksınız bu kayıtları alacaksınız vs sizin sisteminizdeki veriyi bileceğiz politikası bazen kitapta yazılı olmayan kanun sahada talep edilebiliyor.
Yasalar en buyuk korkum zaten zevkle yaptığım bir proje vardı sosyal medya düzenlemesi ile bilinmezliğe girdi,mail attım, cimere yazdım aldığım cevap kimi yerden "bir şey olmaz" kimisinden "sizi etkiler bekleyin tam işleve girene kadar" oldu,
bir de bu sırada korkunç bir kamu spotu yayınlamışlar panoptikonu özendiren. Sanki yaş doğrulama çok olumlu güzel bir şey miş gibi, ironik şekilde analog yayından kaydetmek zorunda kaldım kanalların internet yayınları reklam kuşaklarını göstermediği için, yıl olmuş 2026 halen analog yayınlar devam ediyor ne teknoloji ülkesi anlamadım. Köylerde halen video kaset bile kullanıyorlar. 
"Ebeveyn kontrol araçları" "15 yaş altına yönelik koruma" "Zararlı içeriklerle mücadele (kime göre zararlı)" "Yaş doğrulama sistemleri"

Teknoloji konusunda bilinçlendirme çabası olsa keşke, bizim halkımız herhalde kriptodisk duyunca "lgbt propagandası" yapan devlet düşmanı hainler iş çeviriyor diyecektir herhalde içlerinden : ) Türkiye'nin genel problemi hukukun üstünlüğünün kaybolması veya bahane bulunması için yasa geçirilmesi ve genel olarak eğitim seviyesi. Defalarca dile getirildi, "mutlu olan her yerde mutlu olur veya girişimci dediğin yolsuz yolsuz her yerde siyasete karışır normal beklenir olması gerekendir" gibi argümanlar almaktan öteye gidemedi.