Selam olsun,

Bugün yaşadığım bir olayı yazmak istedim bunu kişisel değil hepimiz için geçerli olduğunun altını çizerim sadece hasbelkader ben yazıyorum yoksa hepimiz yaşıyoruz bu durumu.
Yaşım oldu 44. Bu yaşa kadar birçok anı biriktirdim, deneyimlerim oldu, tecrübelerim oldu ama bana sorarsanız sen nasıl bir insansın diye yemin olsun o konuyu çözmedim.
Yaşadığım olay ise 15 dakikalık bir iletişim sonrası karşımdaki kişinin "seni çözüm" "nasıl birisi olduğunu anladım" demesidir.

Gülümsedim gayriihtiyari çünkü ben henüz kendimi tanımaya, keşfetmeye, neyi neden yaptığıma bir mantık aramaya çalışırken birilerinin beni 15 dakikada çözmüş olması komik geldi.

Hepimize oluyordur ben kendimden örnek verdim ama konuyu genelleştirelim.
İnsanları tanımak daha doğrusu yaşadığı sürece kendini tanımaya çalışan insanları bizler bir cümleden tanımamız tuhaf gelmiyor mu size?
Daha üç beş ay önce bir konuda bağnaz düşüncelerim olduğunu fark ettim ve neden ben böyle düşünüyorum diye sorguladığımda kendimce bir sebep buldum yani ben kendimi henüz yeterince tanımıyorken başkaları nasıl tanıyabilir?

Elbette öngörü olur, tahmin olur ama bence bunlar %5'lik bir durum %95'lik kısmı önyargı.
Bu tahmin ve öngörüler doğruda çıkabilir ama insanız ya hani değişiriz ne bileyim insanların bir cümleden, bir yanıttan, bir söylemden, bir diyalogdan karşısındaki insanı çözme tavrı çok çocuksu geliyor.

İnsanların birkaç cümlesi, birkaç söylemiyle o insanları yargılamamak lazım diye düşünmekteyim.
Şimdi "çok açık" bu kişi böyle diyebilirsiniz ama bu tahminden öte bir şey değil yani o insan hakikatten öyle mi?
İnsanlar gerçekten iyi/kötü ya da doğru/yanlış olamaz mutlak manada.
Bir iyi olur bir kötü olabilir bir doğru olabilir bir yanlış olabilir.
İnsanları tanımak, çözmek gibi şeylerle değil de anlamak üzerine yoğunlaşmak inanın ki herkes için en hayırlısı olacaktır.

Bu ben seni çözdüm demek çoğu zaman sen eğer şöyle diyorsan mutlaka şunu düşünüyorsun ve şöyle bir insansın diye ezberimizden gelen savunma psikolojisidir.
Önce kendini tanımalı insan, başkasını çözdüm adı altında istediği yere konumlandırmak değersiz bir totodur.

Şimdi ben kendimi çok iyi tanıyorum diyenler olur ki tanıyorlardır itirazım yok yani.
Biz tanıyamadık.