Merhaba,
Yılda 184 gün ve üzeri kaldığınız yer, vergi mükellefi olduğunuz yerdir. Dilerseniz "turist" olun. Fark etmiyor. Çünkü bir takvim yılında en çok yaşadığınız yer olarak geçiyor. Türkiye Cumhuriyetindeki vergi yükümlülüğünüz devam ediyor, ancak bu sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki gelirlerinizi etkiliyor. Yurt dışında kazandığınız her şey sizin bileceğiniz bir iş.
Türkiye'ye yurt dışında oturumunuz varken para gönderirseniz, kimsenin bir şey deme hakkı yok. Yıllardır gönderiyorum. Astronomik rakamlarda gönderdiğim oldu. Sıkıntı sadece "Türkiye'den size para gönderenler çok olduğunda" ortaya çıkıyor. Yani, yabancı ülkede adınıza olan hesaptan, Türkiye'deki hesabınıza para atmanız, Türkiye'ye gelirinizi aktardığınız anlamına çıktığı için, Türkiye'nin diyebileceği bir şey yok.
Bazı insanlara sorun yaşatmış olabilirler. Bunun temelinde Türkiye'de ticari geçmişi olmuş olması olabilir. Örneğin, bir defa Türkiye'de şirket açtıysanız ve yurt dışına gittiyseniz, Türkiye'de hala faaliyet yaptığınızdan şüphelenebilirler. Bir diğer konu ise, yeni gitmiş olmanız ve sistemin bunu adapte etmemiş olması. Benim de ilk yıllarımda SGK/GSS vb borçlandırmaya çalışmışlardı. Bildirim yaptım, hepsini silmek zorunda kaldılar. Vergi borcu zaten çıksa, 100 kere duymuş olurdum.
Ancak, yurt dışında oturumunuz var, Türkiye bunu biliyor, ve Türkiye'de 184 gün ve üzeri vakit geçirirseniz, Türkiye'de de vergi sormaya başlarlar. Bunu önlemek için, yurt dışından Türkiye'ye olan aktarımlara devam edip, Türkiye içinde faaliyet yapmamalısınız. Eğer tatiliniz 184 günü çok fazla geçerse, atıyorum 1 yıl olursa, ya da 2 defa 184 gün yapılırsa, bu durumda Türkiye, Türkiye'de yaşadığınıza kanaat getirir. Olağanüstü durumlarda, Covid-19 yasaklamaları gibi, bu durumları gözardı ediyorlar ve daha ılımlı yaklaşıyorlar.
Sizin dikkat etmeniz gereken şey, 184 gün ve üzeri kalmak, bulunduğunuz ülkedeki konsolosluğa adres bildirimi yapmak, başka bir işlem yapmanız gerekmiyor.