Rica ederim. Çok bilginiz yoksa, herhangi bir AI modeli kullanarak, komutları kopyala yapıştır da yapabilirsiniz.
Debian 12 kurun, yönetimi kolay olur.
Cihaz Asus olmak zorunda değil. Herhangi bir mini PC, ya da 2011-2012 sonrası üretilmiş herhangi bir işlemci işinizi görür. Türkiye'de elektrik pahalı olduğu için küçük bilgisayar önerdim. Bunların CWWK gibi (Asus yerine) daha uygun modelleri de var. 4 çekirdek olursa, hem şifreleme konusunda, hem tünel konusunda, hem de routing konusunda sorunsuz çalışır ve yüksek hızları destekler hale gelir.
Yapay zekaya da şunu iletirsiniz:
- ISP'den gelen interneti, mini pc yi router a çevirerek kullanmak istiyorum. Tercihim Shadowsocks yapmak, backup olarak QUIC bağlamak. Konumları belirlemek istiyorum. Kill Switch aktif olmalı. Local sharing yasaklanmamalı. Linux'ın USB port kill modunu deaktive etmeme yardımcı ol. USB aylarca sorunsuz çalışmalı ve ethernet portunu aktif tutmalı.
Eğer Wifi olarak dağıtacaksanız, interneti önce bilgisayara verip, bilgisayardan router a verebilirsiniz, Router ı bridge mode a alırsınız. Bu durumda da, cihazın 2 ethernet portu olmalı, ve tercihen Intel kart kullanmalı. Realtek de bir süre sonra sorun yaşanıyor. Ucuz modellerde genelde realtek var. Type-C varsa, UGreen Türkiye'de bulunuyor ise, UGreen'in Type C - RJ45 çeviricisi var. Bunda da interneti ISP'den alıp, Router'a vereceksiniz.
Bunun için de yukarıdakine ilaveten, yapay zekaya şunu yazabilirsiniz.
- Interneti ISP'den alacağım ve Mini pcye vereceğim. Mini PC 1. ethernet kartından aldığı interneti, 2. ethernet kartına verecek ve ikisine de sabit IP atayacak.
Bu durum da ise Modem üzerinden cihazları yönetirsiniz. Eğer bütçeniz varsa, GL.iNet Flint-2 GL-MT6000 gayet güçlüdür ve geniş alanda çeker. Triplex bir villada olsanız, muhtemelen 3 katta 2.4 ağından yararlanır. 5 ve üzeri ağ için daha yakın mesafe gerekir, ya da cihaza Wifi 6 anten takarsınız, Routerı çok uzaktan bile görür hale gelir.
Flint-2'nin güzel yanı, hem kendi yazılımını kullanarak, hem de OpenWRT kurarak ikincil VPN ağları kurabilirsiniz. Kendi yazılımı içerisinde zaten arayüzünde her şey bulunuyor. VPN sağlayıcıları vb otomatik. Buna ilaveten, hazır programlardan kurulum da yapabilirsiniz, Flash atıp kendiniz OpenWRT üzerinden tamamen özelleştirme de yapabilirsiniz.
Ne kadar güvenli? Ben bu şekilde hem Rusya hem Çin ağlarını rahatlikla deldİm geçtim. Özellikle Intel ethernet kartı olursa, aylarca, yıllarca resetlemeden devam edebilir bağlantı. Realtek olursa, belli sürede bir resetlemeniz gerekebilir.
Merak ettikleriniz olursa sorabilirsiniz.