Bu işi geçmişte yapmış, bugün aktif olarak hizmet vermese de hâlâ sektörün içinde olan biri olarak cevap verme gereği duydum.
Bu konu gerçekten komikten başka bir şey değil.
OVH'nin yıllarca sunduğu fiyatların arkasında Fransa devletinin verdiği destekler vardı. O destekler tamamen çekildiğinde fiyatların nasıl değişeceğini hep birlikte göreceğiz.
Azure örneği de ortada. 4 vCPU'lu Azure sunucusunu alıp Türkiye'deki 12 vCPU'lu bir sunucuyla kıyaslamak ne kadar mantıklıysa, bu yapılan karşılaştırmalar da o kadar mantıklı. Aynı bütçelerde benzer hizmetleri bulabilirsiniz. Biraz araştırırsanız Google Cloud, Azure ve diğer global sağlayıcılarda da durumun çok farklı olmadığını görürsünüz.
Ben bu işi geçmişte yaptım ve hâlâ sektörün içerisindeyim. Kendi ihtiyaçlarım için altyapı kullanmaya devam ediyorum. Hizmet vermeye başladığınız anda maliyetlerin ne kadar ağır olduğunu görüyorsunuz. Maalesef yurt dışını bırakın, Türkiye'deki birçok rakibinizle bile maliyet açısından rahatlıkla 2 kat fark oluşabiliyor. Böyle bir ortamda müşteri bulmak zaten zorken, işin matematiğini bilmeden konuşmak kolay.
Sonra xxxkral çıkıp; "Abi Türkiye'de hizmet vermek isteyen yok.", "Abi Türkiye böyle.", "Abi Türk firmaları leş." demeye başlıyor.
Ama işin gerçeği öyle değil.
En pahalı internet transitini Türk firmaları ödüyor. En pahalı sunucu maliyetlerini yine Türk firmaları karşılıyor. Yurt dışında aynı seviyede hizmet veren firmalar bile o fiyatlara müşteri bulmakta zorlanırken, Türkiye'deki firmalardan aynı hizmeti daha ucuza vermesi bekleniyor.
İşin daha kötüsü ise, ucuza hizmet sattığını söyleyenlerin önemli bir kısmı bunu ciddi seviyede overselling yaparak gerçekleştiriyor. Sonrasında yaşanan sorunların faturası ise tüm sektöre kesiliyor.
Bir diğer üzücü konu da şu; sektörde bunları bilen birçok firma var ama çoğu sessiz kalmayı tercih ediyor. "Aman biz kötü olmayalım.", "Aman polemiğe girmeyelim." düşüncesiyle gerçekleri dile getirmiyor. Sonuç olarak birkaç kişinin yanlış söylemleri doğruymuş gibi kabul ediliyor ve kimse çıkıp işin maliyetini, perde arkasını anlatmıyor.
İşin maliyetini bilen konuşur, bilmeyen ise sadece xxxkral gibi ahkâm keser.