Tamamen konuştuğun kişinin kişiliğiyle alakalı.
Mesela benim bir idealim de olsa yanlışa yanlış, doğruya doğru diyebiliyorum. Siyasi olarak ters olan birisiyle bile konuşurken cümleleri sert de kullansam sonradan karşı tarafın ne gözle baktığını anlayabiliyorum.
Örnek olarak MHP'li bir büyüğüm var. CB seçimlerine doğru kendi ideallerinden bahsetti. MHP'li olduğunu ve başka partiye oy vermeyeceğini bunun sebebini de Alparslan Türkeş'den kaynaklandığını söyledi. Benim kafada direk algı şuna çalıştı.
İdeallerle beraber, Siyasi bir figüre karşı saygı = Sonuç
Bende Ahmet Davutoğlu döneminde, CHP ve MHP koalisyon kurma ihtimali varken, Devlet Bahçeli erken seçim istediği için mhp'ye oy vermem dedim ve vermedim. Son Meclis seçiminde elim gidecekti ama yine gitmedi.
Sonra zaten Devlet bahçeli, PKK ve Dem ile ilgili açılım normalleşme vs. deyince baktım ki büyüğüm MHP'ye bayağı kızmış. Son seçimde oy kullanacaksam tercihim olmayacak dedi.
Din de aslında böyle işliyor. Kişinin ideallerini bilmeden fikirlerine saygı duymadan önyargılı bir şekilde onları sınıflandırıyoruz. Haliyle de sorunlar çıkıyor.
O yüzden önyargılı olmayın. Hatalı da doğru da olsa karşı tarafı tarafsız bir şekilde dinleyin.