Kurtuluş yolu var mı hocam tecrübeliyseniz hem böyle yapıyor hem de salmıyor
Bu konu gerçekten çok yıpratıcı ve maalesef birçok erkeğin farkına bile varmadan, kendini tüketene kadar içinde kaldığı bir çukur. Çünkü bu tarz bir ilişkideysen, önce neyle karşı karşıya olduğunu anlaman gerekir.
Bu kadınlar genellikle dışarıdan mükemmel görünürler. Çekici, özgüvenli ve hayat doludurlar ama kapılar kapandığında gerçek yüzleri ortaya çıkar.
- Gizli Prenses Sendromu: Dünyanın onun etrafında döndüğüne inanır. Ne yaparsan yap, ona yetmez. Hep daha fazlasını, en iyisini hak ettiğini düşünür.
- Empati Yoksunluğu: Sen hastayken, işini kaybetmişken ya da ciddi bir dertle boğuşurken o sadece kendi iptal olan kuaför randevusunu ya da alamadığı bir çantayı dert edebilir. Senin acın onun umurunda değildir.
- İmaj Takıntısı: Dışarıya karşı "mükemmel çift" ya da "mükemmel kadın" imajı çizmek her şeyden önemlidir. Sosyal medya vitrini onun için senin hislerinden daha gerçektir.
- Sürekli Haklılık: Asla ama asla içten bir şekilde özür dilemez. Çok köşeye sıkışırsa "Böyle hissettiğin için üzgünüm" der, yani yine sorunu senin hislerine bağlar, kendi hatasını kabul etmez.
Peki seni manipüle etmek için ne yaparlar?
Seni elinde tutmak ve kontrol etmek için çok iyi bildikleri, adeta kitapçık gibi uyguladıkları taktikler vardır:
- Aşk Bombardımanı (Love Bombing): İlişkinin başlarında seni adeta krallar gibi hissettirir. İltifatlar, aşırı ilgi, "hayatımın erkeğisin" mesajları... Seni bu ilgiye bağımlı hale getirir ki ileride bu ilgiyi çektiğinde peşinden koşasın.
- Gerçeklik Algınla Oynama (Gaslighting): Bir süre sonra sürekli kendini suçlu hissetmeye başlarsın. Sana çok ağır bir laf eder, sen tepki gösterince "Çok hassassın, ben onu şaka olsun diye söyledim, sen her şeyi abartıyorsun" der. Zamanla kendi hafızandan ve aklından şüphe etmeye başlarsın.
- Üçgenleme (Triangulation): Seni sürekli başkalarıyla rekabet halinde tutar. Eski sevgilisinden bahseder, iş yerindeki bir erkeğin ona nasıl baktığını anlatır ya da sosyal medyadaki ilgiyi gözüne sokar. Amacı sana "Bak ben çok değerliyim, beni her an kaybedebilirsin, daha çok çabala" mesajı vermektir.
- Sessizlikle Terbiye ve Mahrum Bırakma: İstediği bir şey olmadığında ya da ona itiraz ettiğinde günlerce seninle konuşmaz, surat asar. Cinselliği, sevgiyi ve şefkati bir "ödül" veya "silah" olarak kullanır. Boyun eğene kadar seni bu soğuklukla cezalandırır.
- Sürekli Mağdur Rolü: O sana ne yaşatırsa yaşatsın, tartışmanın sonunda kendini savunurken bulursun. Konuyu öyle bir çevirir ki, günün sonunda sen ondan özür dilerken bulursun kendini.
Bunlar tanıdık geldi mi hocam?
Bir narsistle mantıklı bir konuşma yaparak, ona ne kadar kırıldığını anlatarak sonuç alamazsın. Çünkü seni anlamak istemez. Yapman gerekenler radikaldir:
- Gerçeği Kabul Et: O değişmeyecek. "Eskiden bana ne kadar aşıktı, o günlere döneceğiz" masalını bırak. O ilk günlerdeki kadın gerçek değildi, o sadece bir vitrindi.
- Sıfır İletişim (No Contact): Mümkünse numarayı sil, sosyal medyadan engelle ve tamamen hayatından çıkar. Eski fotoğraflara bakma, ortak arkadaşlardan onu sorma. Çünkü ona vereceğin en ufak bir tepki (nefret bile olsa) onu besler. Narsist için en büyük ceza yok sayılmaktır.
- Mecburi İletişim Varsa "Gri Taş" (Grey Rock) Yöntemi: Eğer ortak bir çocuğunuz varsa veya aynı iş yerindeyseniz, bir "gri taş" kadar sıkıcı ve duygusuz ol. Sorularına "evet", "hayır", "tamam" gibi kısa, net ve duygusuz cevaplar ver. Senden besleneceği bir enerji, bir öfke ya da üzüntü göremesin.
- Kapanış Konuşması Bekleme: Ayrılırken "Ona son bir kez her şeyi söyleyeyim, beni anlasın ve öyle bitsin" diye düşünme. O konuşma asla senin istediğin gibi bitmeyecek, sadece seni tekrar tuzağa çekmek için bir bahane olacak. Sessizce gitmek en büyük cevaptır.
- Özdeğerini Yeniden İnşa Et: Bu ilişkiden çıktığında kendini posası çıkmış, özgüveni sıfırlanmış hissetmen çok normal. Suçlu sen değilsin, bir manipülasyon ustasının ağına düştün. Kendi hobilerine dön, eski arkadaşlarınla vakit geçir, gerekirse bu psikolojik tahribatı atlatmak için profesyonel destek al.
Eğer bu döngüdeysen nasıl kurtulacaksın: Tek kurtuluş arkana bakmadan kaçmak hocam! Çıktığında nefes aldığını hissedeceksin.