Merhabalar, daha önce İmalatçı ve İhracatçılarda Yeni Kurumlar Vergisi Oranları (7582 Sayılı Kanun) adlı konumuzda bilgisini vermiştik. 4 Temmuz itibariyle resmi gazeteden geçerek onaylanmış oldu.

Yeni düzenlemelerle birlikte şirketler için önemli vergi avantajları ve yeni yükümlülükler getirildi:

🏭 Üretim yapan kurumlara destek
✅ Üretim kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi indirimi 1 puandan 12,5 puana yükseltildi.
✅ 2027 ve sonraki dönemlerde üretim kazançları için efektif kurumlar vergisi oranı %12,5 olacak.
🌍 Yurt dışı ticaret ve aracılık faaliyetlerine vergi avantajı
✅ Yurt dışından satın alınıp Türkiye'ye getirilmeden yurt dışında satılan mallardan elde edilen kazançların %95'i kurum kazancından indirilebilecek.
✅ Endüstri bölgeleri ve İstanbul Finans Merkezi'nde bu oran %100 olarak uygulanacak.
🏢 Nitelikli hizmet merkezlerine 20 yıllık teşvik
✅ Yurt dışından elde edilen kazançların %95'i, belirli bölgelerde ise tamamı 20 hesap dönemi boyunca kurum kazancından indirilebilecek.
📦 Serbest bölgelere yeni istisna
✅ Serbest bölgelerde üretilen ürünlerin yalnızca ihracatından değil, serbest bölge içine ve diğer serbest bölgelere satışından elde edilen kazançlar da vergi istisnası kapsamına alındı.
🏥 Vakıf üniversitesi hastanelerinde vergi muafiyeti sona eriyor
⚠️ Vakıf üniversiteleri bünyesinde faaliyet gösteren hastane, tıp merkezi, poliklinik ve benzeri sağlık kuruluşları 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren kurumlar vergisi mükellefi olacak.

🗓️ Düzenleme, 4 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak : Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 26)