galiba sokrates'e aitti. şöyle diyordu: cahil toplumun elinde demokrasi kötü bir araçtır. bernard shaw'a da buna benzer bir söz atfediliyor. onunki biraz daha ağır. çünkü sonunda "kaderinizi eşeklerin çoğu belirler" ifadesi yer alıyor. özellikle türkiye gibi demorkasiden kopan ve demokrasiyi tam sindirememiş toplumlarda e-devlet üzerinden oy kullanmak vb. girişimler çok yıkıcı olur. zaten 25 yıllık süreçte şaibelerle dolu bir sürü genel seçim ve referandum yaşadık. türkiye'nin meclis sistemine geri dönmesi lazım ama bunun için şu anki anti demokratik yapının yerle bir edilmesi şart. çünkü şu an devlet ve iktidar ciddi bir çürüme ve çöküş içinde. bu pisliğin temizlenmesi zaman alacak. bence en iyi idare şekli askeri yönetim. düzgün, bilgili ve gerçek vatansever askerler yetiştirip işleri onlara emanet etmek en güzeli.
bu arada türkiye, bir estonya, isviçre, finlandiya değil. bu bahsettiğin ülkeler her anlamda türkiye'yi 35'e katlar. mesela isviçre'de maaşlara zam yapılsın mı diye referandum yapıldı ve halk maaşımız yeter diyerek bunu reddetti. tabii ki orada oturmuş bir düzen, ekonomik ve siyasal sistem var. dolayısıyla türkiye'nin demokrasi konusunda yol alması için daha çok zamana ihtiyaç var.