bunun en büyük sorumlusunun ekonomi olduğunu düşünüyorum. ekonomi çok kötü olduğu için insanlar geleceğini ön göremiyor büyük bir belirsizlik ve güvensizlik var. bu durumun, insanların bilinçaltını etkilediğini düşünüyorum. enflasyonun toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini yaşıyoruz ve yıllarca da yaşamaya devam edeceğiz.
şöyle bir örnek vereyim, o zamanlar çocuktum yaşlı bir akrabamız vardı. adamın evi, tarlası, traktörü vs. vardı fakat üst başını görsen dilenci sanırsın. çorabının altında kocaman delik vardı. bu durum o zamanlar bana çok komik gelmişti. 1 tane çorap kaç para, bu amca niye satın almıyor diye babama sormuştum..
o adam nasıl bir hayat yaşadıysa yeni çoraba para vermek yerine tabanında kocaman delik olan çorabı giymeye devam ediyordu. fabrikasyon imalat, ölçek ekonomisi, 3 alana 1 bedava kampanyaları adamın umrunda bile olmamış.. çoraba vereceği parayı boşa harcanmış para gibi değerlendiriyor.
son 10 senede bizde çok kötü bir dönem yaşadık. toplumsal olarak geçici ve kalıcı davranış değişikliğine sebep olacak çapta büyük krizler yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. bu dönemin bizde hangi davranışları tetikleyeceğini zamanla göreceğiz..