Selam olsun,
Biliyorum böyle konular açınca hedefe alınıyorum ki hakkınızdır konular müsait alın yani canınız sağ olsun.
Toplum olarak kültürümüzü ve genel görgü kurallarından hızla uzaklaştığımızı düşünüyorum.
Bazı arkadaşlar bunu sadece kendi yakın çevresinde, iş yerinde, R10'da, Sosyal medyada artık nerede vakit geçiriyorsa oraya özgü sanıyor lakin durum bunların hepsinin üzerinde.
Toplum olarak neysek nispi ölçüde Sosyal medyada oyuz, R10'da oyuz, Çevrimizde oyuz ya da işimizde oyuz.
Bir insan şurada şöyle orada böyle olmuyor neyse her yerde o oluyor.
En basiti şimdi ben konuyu açtığımda eskiden olsa bundan 20 sene evvel mesela özeleştiri ya da toplumsal bir durum tespiti olarak görülürdü ve insanlar eleştirilerini yapar ya da katıldıkları yönünde yazardı ama bugün herkesin aklına gelen şey benim bu konuyu açmamın altında bir neden olduğu. Bir çıkar.
Bu tanınma isteği olabilir, ilgi çekmek için olabilir ne bileyim bir şey işte.
İlla altında o meşhur büyük resimler aranır ya da niyetimi okuyup aslında bu konuları açma nedenimi bilirler.
Tuhaf geliyor hala alışamadım ama yozlaştığımız gerçeğini saklayacak bir şeyimiz kalmadı.
Artık insanların söyledikleri ya da yazdıkları önemli değil çünkü illa bir çıkar olacak ya maddi ya egoist bir şekilde çıkar olmak zorunda.
Yazılanlara değil, düşüncelere değil, fikirlere değil bunları dile getiren insanların kişilikleri konumuz.
Biliyoruz, daha doğru ifadeyle bildiğimizi sanıyoruz insanların niyetlerini ama bu nasıl bir kültürsüzlüktür onu anlayamıyoruz.
Saygımız yok hiçbirimizin bir başkasına, varsa bile sadece bizdense.
Sevgiyi geçtim.
Gece saat 12'de arayabiliyoruz ne oldu benim gmail hesabı diye yani hiç çekinmiyoruz.
Para verdim! savunma bu.
Para...
Para verdin ya tüm görgü kuralları senin için muaf değil mi?
Saat 12 de insanları arayıp hesap sorabilecek bir insan oldun çünkü para verdin.
Parayı hayatımızın merkezine koymuştuk ama insanlığımızın önüne hangi ara koyduk?
İnsanlar etik değerlere, erdeme, ahlaka, nezakete değil kısa yoldan yolunu bulmayı kendisine yakıştırıyor ve burada da kalmıyor bunları yapan insanlara saygı duymaya başlıyor.
Çürüme dediğimiz şey böyle sirayet ediyor toplum olarak bize.
Saygı ve görgü = ne kadar paran varsa o nispette! olarak yerleştiğinden parayı veren saygı ve görgü kurallarından kendisini haliyle muaf görüyor.
Parayı verdim! Ararım 12 de ne rahatsız olacak! ne hakkı var!
Para verdiniz çünkü! ne hakkı olabilir?
R10'da buna şahit olanlar R10'na ne oldu diyor.
Çevresinde buna şahit olanlar insanlara ne oldu diyor.
Sosyal medyada buna şahit olanlar nereye gidiyoruz diyor.
Aslında toplum olarak çürüyoruz ve bu çürüme haliyle her yere sirayet ediyor.
Şurası burası diye değil toplum olarak bize ne oluyor demedikçe bu artarak devam eder.
Öyle yazasım geldi ama istediğiniz amacı yükleyebilirsiniz elbette.