Websitem ilk 1.5 ayda tam 10 sayfa indeks aldı Googla'dan.

Sonra belki yapay zeka benim göremediğim şeylerle SEO işini daha iyi noktalara getirir diyerek çeşitli yapay zekalara SEO iyileştirmeleri yaptırayım dedim. Sadece bi tane değil, bi kaç yapay zekaya SEO iyileştirmeleri yaptırdım.

Ardından 1 aylık süreçte 10 sayfa indeks 2 sayfaya düştü. Kime sorsam, ilk sitelerdeki normal dalgalanmalar bunlar dedi. Ben inanmadım, sorunun kodlarda olduğunu biliyordum. İndeks kayıpları iki sayfa sonunda durdu, 3 gün boyunca Google Search Console'dan 10 yazı girdim manuel olarak. Hepsini bi iki saat içinde indeksliyordu. Bir gün kodlarla oynarken sitemap.xml ve robots.txt 404 verdi. Sorunu düzelttim ve tekrar 10 sayfa girdim manuel olarak, ancak bi kaç gün geçmesine rağmen sayfalarımı 3 gün bi iki saatte indeksleyen Google hiç indeks atmadı. Sonunda inceledim kodları ve ölümcül hatalara rastladım.

DeepSeek Reasoner yapay zekasına siteye canlı istek attırdım isteklerden şu ölümcül yanıtlar döndü:

HTTP/1.1 404 Not Found
X-Robots-Tag: noindex, nofollow

Yani yapay zekalara SEO iyileştirmeleri yaparken büyük bi rota (routing) çöküşü yaşanmış.

Daha da ileri gittim ve baktığım kodlarda başka inanılmaz hatalar daha gördüm.

Ben "Özgün Düşünce" kategorisinde bir yazı paylaştığımda, tarayıcı (JS) bunu otomatik olarak %C3%B6zg%C3%BCn-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCnce formatına çeviriyordu. Googlebot sayfaya geldiğinde, daha PHP kodu veya düzeltici fonksiyon çalışmadan önceki o ilk 100 milisaniyede bu bozuk URL'yi yakalıyordu. İndeksler Neden Silindi? Google bu bozuk URL'yi taramaya kalktığında sunucu (Apache) haklı olarak bu anlamsız karakterleri tanıyamıyor, sayfayı /profil alanına yönlendiriyor veya 404/500 veriyordu. Google da "Bu yazar sayfayı silmiş veya bozmuş, kullanıcılarıma bozuk link göstermeyeyim" diyerek her gün 2-3 indeksi tıkır tıkır siliyordu.

Kodlara daha da baktıkça daha da kötü şeyler gördüm. Meğer SEO iyileştirmesi yap dediğimiz yapay zeka FAQPage Spam Schema yapmış.

Ancak yapay zeka bunu yaparken her yazıya mekanik olarak "X konusu hakkında ne düşünüyorsunuz?" gibi sahte ve içi boş sorular üretti. Google algoritmaları bu tür otomatik, içerikle bağımsız ve birbirini tekrar eden şemaları "Yapısal Veri Spam'i" (Structured Data Spam) olarak algılar. Googlebot bunu fark ettiği an siteyi algoritmik olarak cezalandırır: Mevcut indeksleri arama sonuçlarından siler ve siteyi "güvensiz/spam" olarak işaretleyip yeni sayfaları dizine eklemeyi durdurur.

Render mismatch ve internal link yapısının da bozuk olduğunu gördüm.

Ve daha sonra burada ifade etmediğim irili ufaklı onlarca sorun vardı, bazılarını elle temizledim, bazılarını ise yapay zekaya temizlettirdim, yapay zekanın temizlediği her yeri kontrol ettim.

30 Haziran ile 1 Temmuz günlerinde saatlerce uğraştım bunları temizlemek için. O gece sabahladım, 24 saat uyumadan PC'de sorunları düzeltmeye çalıştım. Kontrollerden sonra neredeyse her şeyin düzeldiğini gördüm.

Düzeltmelerden sonra sitemap tekrar gönderdim ve bi tane indeks attı Google. Ancak sadece bi tane. Bi gün sonra sitemap sildim tekrar yükledim, yine bi tane daha indeks attı. Bu süreçte elle de bi kaç tane sayfa attım URL dizinine ancak onlar indekslenmedi.

3 gündür ise indeksler dalgalı. İndeksler bi dört sayfa oluyor, 10 dakika sonra baktığımda 5 sayfa oluyor, azalıp çoğalıyor. Bunu da Google botlarının sitenin kökten değiştirdiğim, temizlediğim şeyleri sindirmesine, yeni verileri almasına, güven toplamasına ve olumlu anlamda yaptığım değişikleri olumlu bulduğu için tarama yaparken dalgalanma olmasına bağlıyorum.

Sizce bu kadar düzeltmeden sonra sitem eski indeks sayılarını görür mü? Görürse ne kadar zaman alır? Yani ilk 1.5 ayda günde üç-dört indeks alıyordu. Bu aşamaya gelir mi tekrardan, gelirse ne zaman gelir?

Bu arada sitem hem Türkçe karakterli hem de alan ismindeki gibi Google'a girildiğinde ilk sayfanın ilk sırasında çıkıyor. Google siteme hiç güvenmese ilk sırada da çıkmazdı.

Düşüncelerinizi alabilir miyim?