Kesinlikle , Araştırmayan arkadaşlar için :

Google'ın 2029 uyarısı şu: 2029'a kadar quantum bilgisayarlar ECC/RSA şifrelemeyi kırabilecek duruma gelebilir.

Önemli noktalar:

1. Eşik dramatik düştü — 2019'da "10 milyon fiziksel qubit gerekli" denirken, Google'ın yeni araştırması 500.000 fiziksel qubit (1200-1450 mantıksal qubit) ile Bitcoin'in ECDSA-256'sının kırılabileceğini gösterdi. Yani ~20× daha az.
2. Willow çipi — Google'ın kendi quantum çipi zaten ölçeklenmenin hızlandığını kanıtlıyor. IBM de 2033'te 100.000 qubit hedefi koydu.
3. "Harvest now, decrypt later" — Devlet aktörleri şimdiden şifrelenmiş verileri toplayıp depoluyor, quantum bilgisayar hazır olduğunda çözecekler.
4. Bitcoin'in 6.9 milyon BTC'si risk altında — Taproot ile pubkey'ler varsayılan olarak açık. İşlem anında 10 dakikalık pencerede özel anahtar çalınabilir.

Ciddiye alınmalı mı? Evet, ama panik yapmaya gerek yok. NIST post-kuantum standartları (CRYSTALS-Kyber, Dilithium) 2024'te yayınlandı. Google, IBM, Microsoft şimdiden geçiş planları yapıyor. Bitcoin'in BIP-360 gibi önerileri testnet'te. 2029 geçişin tamamlanması için deadline, quantum bilgisayarın hazır olacağı tarih değil. Ama "hazır ol" uyarısı — ertelemeye gelmez.

Biraz gülelimde maxi geyik havamız bozulmasın

Ajiba adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Halka açık yapay zeka ajanları bile dünyayı yöneten devletlerin aklını başından alıp model yasaklatma süreçleri yaşatacak kadar hızla gelişirken Halka açık olmayan kuantum bilgisayarlardaki gelişme hızını tahmin dahi edemiyorum. Ama Google'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı 2029 uyarısı kesinlikle ciddiye alınmalı ondan eminim.