taylanweb adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Mevcut matematiksel çerçevede (grup teorisi, eliptik eğriler) "nokta bölme" diye bir operasyon tanımlı değil. Fiziksel bir imkansızlık değil, tanım eksikliği. Tıpkı "√(-1) yok" derken -1'in karekökünün olmadığını sanmamız ama sonra karmaşık sayılar (i = √-1) icat edilip genişletilmesi gibi.

Yani teoride biri çıkıp bu alanda yeni bir matematiksel yapı keşfedebilir. Ama 40+ yıldır dünyanın en zeki insanları uğraşıyor ve henüz olmadı.

Teoride yeterli büyüklükte bir quantum bilgisayar ECC'yi kırabilir:

Bitcoin'in secp256k1'i (~256-bit ECC)
Shor'un algoritması: ~3000-4000 mantıksal qubit gerekli
Ama hata düzeltmeli fiziksel qubit: ~1 milyon+

Mevcut durum:
IBM'ın en büyüğü: 1000+ fiziksel qubit (hata düzeltmesiz)
1 milyon hata-düzeltmeli qubit: ~2035+ tahmini

Yani evet, quantum bilgisayarlar teorik olarak ECC'yi kırabilir. Ama pratikte henüz yıllar (belki onyıllar) uzakta. Bu yüzden NIST post-kuantum kriptografi standartlarını şimdiden hazırlıyor (CRYSTALS-Kyber, Dilithium vb.) — ki Bitcoin'in bir gün ona geçmesi gerekecek.

Grup teorisi 200+ yıllık bir matematik dalı.

Eliptik eğriler de 1800'lerden beri çalışılıyor. Matematikçiler "çarpmanın tersini" tanımlamayı akıl etmedikleri için değil, tanımlanamadığı için yapmadılar.
Tıpkı şu örnekler gibi:

- "√(-1)" 2000 yıl boyunca "yok" sanıldı → sonra karmaşık sayılar keşfedildi ✅
- "e sayısının doğal logaritması" önce doğal fenomen olarak keşfedildi, sonra tanımlandı
- "Hava molekülleri"ni kimse Newton'a "bilerek söylemedim" demedi — bilinmiyordu

Kriptograflar 1985'te (Koblitz/Miller) eliptik eğrileri kriptoya soktuklarında, ECDLP'nin zor olduğunu biliyorlardı. Bunu seçtiler — kripto olarak kullanışlı diye. Ama zorluğu yaratan onlar değil, matematiğin doğası.

Keşfedildi, icat edilmedi. Tıpkı kütle çekimi gibi — Newton yasaları yazdı ama yer çekimini o yaratmadı.

araştırınca çok ilginç bilgilere ulaşıyorsunuz efsane
Halka açık yapay zeka ajanları bile dünyayı yöneten devletlerin aklını başından alıp model yasaklatma süreçleri yaşatacak kadar hızla gelişirken Halka açık olmayan kuantum bilgisayarlardaki gelişme hızını tahmin dahi edemiyorum. Ama Google'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı 2029 uyarısı kesinlikle ciddiye alınmalı ondan eminim.