keysersoze adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Nasıl yani hocam? şuan gidip teslim olsam askere ne zaman gideceğimi belirleyebiliyor muyum?

Hocam durum tam olarak 'istediğim tarihe gün seçiyorum' şeklinde değil, daha çok 'askerlik şubesinin sevk dönemlerine tabi olma' şeklindedir. Şöyle açıklayayım:
Şubeye gidip teslim olduğunda, şube sana o anki ilk sevk dönemini (yasal celp dönemlerini) teklif eder. Sen zaten sene sonu veya yıl başı gibi gitmek istediğini belirttiğinde, şube memuru sistem üzerinde hangi celp dönemlerinin açık olduğunu sana gösterir. Eğer hedeflediğin tarih bir celp dönemiyle örtüşüyorsa, o döneme sevkini planlayabilirler.

Ancak burada kritik nokta şudur: Sen şubeye kendin gidip 'ben gitmek istiyorum' dediğinde, seni 'bakaya' konumundan çıkartıp 'yükümlü/sevk edilecek aday' statüsüne geçirirler. Yani şube ile bir takvim üzerinde mutabık kalırsın. Bu süreçte şube, senin niyetini bildiği için seni yolda çevirmede alıp götürmez, çünkü artık 'askere gideceği tarih belli olan bir yükümlü' olursun.

Ama 'yok, bu bana göre değil, ben böyle idare ederim' dersen; yakalanmadan devam et. Ancak günün birinde çok 'kıl' bir jandarmaya ya da polise denk gelirsen, mevzuat gereği işlem başlatmak zorunda kalır; hiç yoktan yere o an işlemin başlar. Bizim bir üsteğmen vardı; Ankara yolunda sırf uğraş olsun diye bizden işlem yapmamızı isterdi, biz de emir gereği mecbur işlem yapardık. Yani o günün şartlarına ve memurun inisiyatifine kalırsın. Dikkatli olmanızda fayda var.