Genel bilgi vereyim;
Yazarkasa fişi ya da TC Kimlik numaranıza düzenlenen faturalar gider gösterilir.
Genel olarak işlenebilecek ve işlenemeyecek kalemleri aşağıda sıralıyorum.
Genel olarak İŞLENEBİLECEKLER:
- Home Ofis çalışma sistemine özel; elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarınızı muhasebecinize iletin normal olarak yarısını gider olarak düşecektir. Ancak işletme faaliyetinize ve çalışma durumunuza göre neyin işlenip neyin işlenemeyeceğini, ne oranda işleneceğini muhasebeciniz değerlendirmelidir.
- Home Ofis çalışma sistemine özel; Ev Kirası ödeme banka dekontunuzu muhasebecinize iletin işletme faaliyetinize ve çalışma durumunuza göre ne oranda işleneceğini muhasebeciniz değerlendirmelidir.
- Adınıza kayıtlı Arabanız var ise yakıt faturaları gider gösterilebilir. (Abartılı fatura kullanmayın. Mantıklı rakamlar olsun)
- Home Ofis çalıştığınız için TEK KİŞİ`nin günlük tüketebileceği oranlarda aşağıdaki ürünlerin faturalarını kullanabilirsiniz. (Home ofis çalıştığınız için eleman çalıştırma ve müşteri ziyareti mantıklı değildir. Dublex dairede ayrı kapılı bir kat kullanıyorsanız durum farklı tabi.)
- İçme suyu (Ayda 1 damacanayı geçmeyin. 5`lik su alıyorsanız ayda 2-3 adedi geçmeyin derim)
- Çay, kahve ve alkolsüz içecekler, şeker, bisküvi gibi ürünler. (Normalde işyerinde de tüketilen ve faturası kullanılan ürünler yani. Burada önemli olan tek kişinin tüketebileceği abartılı olmayan oran ve rakamlar.)
- Bana göre pek kullanılmamalı ama seyrek de olsa Sabun, Tuvalet Kağıdı, Kağıt Havlu gibi tüketim ürünlerini mantıklı oranlarda kullanabilirsiniz.
- Dışarıdan söylediğiniz tek kişilik yemek faturalarını kullanabilirsiniz. (Günde 1 öğünü geçmeyin derim)
- İşletme faaliyetiniz ile ilgili hizmet ve ürün faturaları.
- 3-5 Yılda en fazla 1 defa çalışma masası ya da çalışma koltuğu, sandalyesi gibi ürünleri dikkatli şekilde gider olarak yazabilirsiniz.
- Bilgisayar ve bilgisayar ürünleri, çalışma faaliyetinize göre üretim için kullandığınız makine ve teçhizat ürünleri.
- Ofis Kırtasiye ürünleri.
- İş ile ilgili seyahat ve konaklama giderleriniz.
Genel olarak İŞLENEMEYENLER:
(Aksini iddia edenleri dinlemeyin derim)
- Alkol, tütün, vb.
- Home Ofis olduğunuz için Çamaşır, bulaşık, temizlik deterjanları ve benzeri ürünler. (İşleyen muhasebeciler var ama kesinlikle mantıksız) (İş bilmeyen muhasebe elemanlarından Bebek Bezi, Kadın Pedi işleyenini de görmüşlüğüm var.

)
- Home Ofis olduğunuz için Yemek malzemeleri (İşlenmesi mantıklı değil)
BUNLARIN DIŞINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER:
1. Markete gidip alışveriş yapıyorsanız gider yolarak kullanacaklarınıza ayrı, diğer ürünlerinize ayrı fatura / fiş düzenletin.
2. Home ofis çalışsanız da dışarıda sigortalı personel çalıştırabildiğinizden personel giderlerini de gider kaydedebilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar...