video çok güzel bir konuya değinmiş.. zamanın maliyeti..
herkesin kendine göre bir yetenek havuzu var ve bu havuzdaki yetenekleri geliştirerek veya yeni yetenekler kazanarak gelişiyoruz.

maddi yönden zor durumda olan arkadaşlar denize düşen yılana sarılır diyerek zamanlarını kendilerine artı değer katmayacak yetenekleri kazanmaya harcıyorlar. eğitim setleri, kitaplar, yüzlerce saatlik videolar izleyerek "sen de kazanabilir- sin" sloganında -ebilmek, - abilmek fiil kökünün gerçekleşebilme oranını ifade ettiğini dikkate almadan uğraşıyorlar.

15-20 yaş civarı çok önemli değil en kötü tecrübe kazanmış olurlar ama sonraki yaşlarda olabilme ihtimalinin / olmama ihtimaline oranını öngörebilmeniz, en azından tahminde bulunmanız gerekiyor.

kendimdem örnek vereyim web programlama veya mobil programlama hiç bilmiyorum.. çok eski dönemlerde yapmak istedim olmadı bende farklı alanda programlama öğrendim. yapay zeka ile kodlama olmadığını düşünelim birisi bana gelip gel web site yapalım, mobil yazılım yapalım, adsense alırız dese ilk düşüneceğim konu web yazılım - mobil yazılım öğrenmem kaç sene sürer? bu kadar zamanı başka işe harcasam benim için daha faydalı olmaz mı? hadi yazılım öğrenmeyi boşver kaç paraysa verelim yazdıralım peki bu uygulamadan gelir nasıl elde edeceğiz? hadi gelir elde ettik yaptığımız masrafın geri dönüşü ne kadar zaman alacak? o parayla alternatif neler yapabiliriz? vs. vs. sorulara cevap ararım.

hadi gel yapalım diyene, yapmamak için sebeplerimi sıralayıp o maddeleri teker teker çürütmem gerekiyor. "yapmak için gerekçeleri" ve "yapmamak için gerekçeleri" teraziye koyduğumda ⚖️ hangi taraf ağır basarsa onu yaparım. o zaman hiçbir şey yapmayalım anlamı çıkmasın.. elimdeki sınırlı kaynakları (zaman, para, emek) bana en yüksek geri dönüşü sağlayacağına inandığım yere yatırmak isterim.