Haberlere yansıdı yine kopya çeken birisi tutuklanmış, YKS'den kat kat önemli olan dünyanın en prestijli üniversitelerine girebileceğiniz SAT sınavı özel olarak yapılıyor ve hile yaparsanız ömür boyu SAT sınavına girememe riskiniz oluyor, adli bir durum oluşmuyor.
YKS'de ise neden adli bir tehdit var? Hile yaptıysa kendi hatası, bir de sınav kurallarında sanki idari basit bir cezaymış gibi "ÖSYM'nin düzenlediği sınavlara 2 yıl boyunca giremez" yazmışlar, sanki tutuklamıyorlarmış gibi.
Şimdi o genç iş bulamayacak, çıktığında kötü yollara dönecektir. Şirketler malum suç işlemiş bireyleri çalışan olarak kabul etmiyor (ki saçma, zorunluluk olmalı istihdam açısından) veya en azından üniversite sınavı özel olmalı her üniversite kendi sınavını yapmalı.
Hatta daha da açalım Türkiye'de neden idari ceza olması veya hiç cezası olmaması gereken basit şeyler (hakaret, çeşitli hafif bilişim suçları, müstehcenlik, satma amacı olmaksızın bireysel madde kullanımı, yks'de kopya) adli suç sayılıyor? Gereksiz şekilde yargıda yoğunluk oluşturmuyor mu? Türkiye'de 10 milyon cezalı birey var ve bunların büyük çoğunluğu ağır suçlar değil, hafif ve idari olması gereken cezalar.