Ben bunları söylediğimde bazıları eleştiriyor. Arkadaşlar AI ajanları sadece sana bana yok. Bu platformların elinde işin en babaları var ve sektörde en önde koşanlar. Konuştuğumuz konu ne? İçerik üretimi. Elinizde bulunan terebaytlarca veriyi bu firmaların sunucularına yüklüyorsunuz ve insanlara açıyorsunuz. Hepimiz bu işlerin içindeyiz. Bunun nasıl bir maliyet kalemi yarattığını hepimiz az çok biliyoruz. Bu firmaların sektörde dev olmaları, maliyeti optimize etmeleri falan çok bir şeyi değiştirmiyor sonuçta sen bir maliyet yaratıyorsun firmalara. Bu firmalar ne diyor? Değersiz içerik üretme diyor. İşte bu noktada işler çok daha komplike bir hâl alıyor.
Bir aralar YouTube'da videoları indirip aynı videolarla yüzlerce, binlerce kanal oluşturup para kazanıyorlardı. Sunucuda aynı video dosyasının milyonlarca kopyasının olduğunu düşünün. Değersiz içeriğe çok büyük bir örnektir mesela. Artık bunu yapılmasına çok izin vermiyorlar. O zamanlar da insanlar "Yahu video yükleyelim insanlar izlensin diye platform yaratmışlar zaten ne önemi var zaten paraları cebe indiriyorlar" diyorlardı. İşler öyle olmuyor işte.
Bu platformlar sizlere tutup da havadan para vermiyorlar. Zararına iş hiç yapmıyorlar. Platformun kendi reklam ortamları var. Firmalar, kişiler bu platform üzerinden reklam yayınlıyorlar. YouTube üzerine konuşalım mesela; Bana gösterilen verilerde BGBM ( Bin Gösterim Başına Maliyet) yani reklam verenlerde alınan ücret 60 TL falan görünüyor. Bunun 20-30 TL'sini bana ödüyor. Geri kalanı benim videolarımın maliyeti ve kendi kâr yapı olarak alıyor. Burada kâr payı azdır çoktur hesabı yapmıyorum. Burada dikkatin çekilmesini istediğim nokta "Değersiz İçerik" meselesi ve reklam verenlerin, platform üyelerinin düşünceleri, hakları.
Şimdi otomasyonlar, AI araçları ile videolar üretenlere gelelim. Hanginiz ürettiğiniz videolar gibi içerikler üreten kanalları takip ediyorsunuz? Sadece kendi kanalınıza fikir almak için değil bakın. Gerçekten eğlenmek, öğrenmek vs. videonun asıl amacıyla ilgili benzer YouTube kanallarını takip ediyor musunuz? YouTube'da içerik tüketen, sürekli seyreden biriyseniz; YouTube'un kendi kanallarınız gibi kanallarla doluştuğu bir ortam haline geldiğinde hanginiz YouTube veya Facebook platform fark etmez, bu platforma giriş yapıp bir kullanıcı olarak içerik tüketirsiniz? Sanırım objektif olarak değerlendirenler az çok konuyu gözlerinde canlandırabildiler diye düşünüyorum.
Bir diğer yandan kendinizi reklam veren olarak düşünün. Elinizde bir ürün var ve bunun reklamını 2 farklı videoda vermek istiyorsunuz. Bir tarafta aynı konuda tamamen yapay zeka içerikli bir video var. Diğer tarafta kameranın karşısına geçip konuyu anlatan, videoya duygu katan, yeri geldiğinde bilgi veren, yeri geldiğinde eğlendiren, B-Roll videolarıyla konuyu destekleyen, motion grafiklerle videosunu süslemiş bir kişinin videosu var. Siz hangi videoya reklam vermek istersiniz? Hangi video reklam geliri açısından sizin gözünüzde daha değerlidir? Diğerinin de elbette bir reklam değeri vardır belki ama bir tarafta farazi olarak 0.20 TL reklam değeri olan bir video bir tarafta 60 TL-100 TL reklam değeri olan bir video düşünün. Az çok bu konuda da işler şekillenmiştir diye düşünüyorum.
Diğer tarafta "Değersiz İçerik" meselesinin tüm bu komplike yapılar sebebiyle platformları olumsuz etkilemesi meselesi var. Milyonlarca kullanıcı otomasyonlarla bu platformlarda içerik üretmeye başlarsa ne olur? Çünkü buna izin verildiğinde olacak olan budur. Bir video içeriği hazırlamak çoğu zaman 10-15 saat civarında bir vakit alıyor. İyi veya kötü olması durumu değiştirir elbette ama çoğu zaman videoda nelerden bahsedileceği, kamera ayarları, ses ayarları, video kurgu, grafikler derken ortalama bu vakitlerden fazlası harcanıyordur azı değil. Eee peki bu adam bu kadar emek verirken yanındaki adam sadece bir tuşa basarak, iki cümle yazarak 1 saatten daha az sürede bir video ortaya çıkartıyorsa ve 3/1 hatta 4/1 - 5/1 oranında bile kazanç sağlıyorsa ben neden bu kadar emek vereyim. Bende değersiz içerikler üretirim gerekirse 5-10-20 kanal yaparım aynı paraları kazanırım değil mi? Bakın olayın gidişatını objektif bir şekilde ve yüzeysel olarak bile değerlendirsek "Spam" konusuna kaydığını ve platformun değerinin de düştüğünü görebiliriz.
Yani demem o ki bu tarz durumları anlamak için biraz platformları tanımak, işleyiş konusunda fikir sahibi olmak, sadece kendi açımızdan değil herkesin bakış açısıyla düşünmek gerekiyor. Böyle yapınca aslında her şey çok daha güzel ve mantık çerçevesinde yerine oturabiliyor.