Codex 5.5 ve Claude Kullanım Deneyimim

Ben hem Codex’i hem de Claude’u profesyonel işlerde aktif olarak kullanan biriyim. İkisini de uzun süreli projelerde, gerçek müşteri işlerinde ve ciddi geliştirme süreçlerinde denedim.
Bu yüzden aralarındaki farkları sadece teorik olarak değil, doğrudan kullanım tecrübesiyle değerlendiriyorum.
Codex 5.5 Hakkındaki Deneyimim
  • Codex 5.5 kendini çok ciddi şekilde geliştirdi.
  • Özellikle Türkçeyi anlama konusunda eskiye göre çok daha iyi durumda.
  • Biz Türkçeyi bazen eksik, bozuk veya hızlı yazıyoruz. Buna rağmen Codex 5.5 ne demek istediğimizi daha iyi anlayabiliyor.
  • Bu yönüyle Codex, Türkçe kullanan geliştiriciler için ciddi avantaj sağlıyor.
  • Codex’in en güçlü taraflarından biri stabil çalışmasıdır.
  • Uzun işlerde kolay kolay takılmıyor, donmuyor veya kilitlenmiyor.
  • Proje üzerinde çalışırken kullanıcıyı sürekli strese sokacak saçma değişiklikler yapmıyor.
  • Image generation tarafıyla birlikte kullanıldığında çok güçlü bir üretim aracına dönüşüyor.
  • Game assetleri, web sitesi slider görselleri, bannerlar, ikonlar ve benzeri görsel parçaları tek tek üretebiliyor.
  • Ürettiği görselleri projeye ekleme konusunda da oldukça başarılı.
  • Mobil uygulama geliştirme tarafında da Codex çok işe yarıyor.
  • Özellikle ekran görüntüsü veya ekran kaydı üzerinden hatalı yerleri analiz edebiliyor.
  • Mobil uygulamada tasarım kayması, buton problemi, ekran bozukluğu, hizalama hatası gibi sorunları tek tek tespit edip düzeltebiliyor.
  • React Native, Expo ve benzeri mobil uygulama projelerinde ciddi kolaylık sağlıyor.
  • Codex’in gerçek kalitesini anlamak için Pro seviyesinde kullanmak gerekiyor.
  • Bana göre 5x ve üzeri kullanım kapasitesinde Codex çok daha verimli hale geliyor.
  • Daha düşük limitlerde potansiyelini tam görmek zor olabiliyor.
  • Codex’in görsel okuma düzeyi çok yüksek.
  • Ekran görüntülerindeki hataları, tasarım problemlerini, renk/hizalama sorunlarını ve eksik detayları iyi analiz ediyor.
  • Sıfırdan yaratıcı tasarım fikri üretme konusunda oldukça başarılı.
  • Web sitesi, mobil uygulama, oyun arayüzü, banner, slider ve görsel konsept üretiminde güçlü sonuçlar verebiliyor.
  • Ancak Codex’in zayıf kaldığı taraflardan biri, yaratıcı tasarımı birebir HTML/CSS’e dökme kısmıdır.
  • Tasarım fikri ve görsel üretim tarafı çok iyi olsa da, HTML çıktısında bazen ek yönlendirme yapmak gerekebiliyor.
  • Yani Codex tasarımı çok iyi düşünüyor ama o tasarımı her zaman kusursuz HTML’e çeviremeyebiliyor.
Codex’in En Büyük Avantajı
  • Bana göre Codex’in en büyük başarısı proje kurallarına bağlı kalmasıdır.
  • AGENTS.md dosyasını ve proje yönergelerini çok daha ciddi şekilde dikkate alıyor.
  • Verilen kuralları kolay kolay çiğnemiyor.
  • Mevcut proje yapısını bozma eğilimi daha düşük.
  • Gereksiz dosya değiştirme, kafasına göre mimari kurma veya kullanıcının istemediği alanlara müdahale etme konusunda daha kontrollü davranıyor.
  • Hafızası ve kurallara bağlılığı profesyonel projelerde çok büyük avantaj sağlıyor.
  • Kullanıcıyı strese sokacak gereksiz düzeltmeler veya saçma kararlar daha az yapıyor.
  • Bu yüzden büyük projelerde daha güven veren bir araç gibi çalışıyor.
Memory / MD Dosyaları Hakkındaki Deneyimim
  • Codex ve ChatGPT tarafında memory mantığı çok daha etkili çalışıyor.
  • Kullanıcı tercihleri, proje kuralları, AGENTS.md, memory dosyaları ve daha önce belirlenen çalışma prensipleri daha istikrarlı şekilde dikkate alınıyor.
  • ChatGPT / Codex tarafında bir kez doğru kurallar verildiğinde, model bu kuralları daha iyi sahipleniyor.
  • Örneğin “mevcut mimariyi bozma”, “gereksiz dosya değiştirme”, “önce analiz et sonra uygula”, “çekirdek yapıya dokunma” gibi kuralları daha tutarlı takip ediyor.
  • Bu da özellikle profesyonel projelerde büyük avantaj sağlıyor.
  • Claude tarafında da CLAUDE.md veya benzeri memory / yönerge dosyaları var.
  • Fakat benim deneyimime göre Claude bu dosyaları her zaman yeterince etkili kullanmıyor.
  • Hatta bazı durumlarda Claude bu dosyaları okumuş olsa bile pratikte dikkate almıyor gibi davranabiliyor.
  • Bu yüzden Claude ile çalışırken her yeni session’da CLAUDE.md dosyasını tekrar okutmak gerekiyor.
  • Ayrıca önemli kuralları sadece dosyaya yazmak yetmiyor; mesaj olarak da tekrar belirtmek gerekiyor.
  • Claude’da sadece memory dosyalarına güvenmek riskli olabiliyor.
  • Uzun session’larda veya karmaşık projelerde Claude daha önce verilen kuralları zayıflatabiliyor.
  • Bazen kendi varsayımlarıyla hareket edebiliyor.
  • Bu yüzden Claude kullanırken memory dosyaları tek başına yeterli değil.
  • Sürekli kontrol, tekrar ve açık uyarı gerekiyor.
  • ChatGPT / Codex tarafında ise memory ve proje kural dosyaları daha etkili kullanılıyor.
  • Model, kullanıcının çalışma tarzını, proje hassasiyetlerini ve daha önce belirtilen kuralları daha iyi takip ediyor.
  • Bana göre Codex’in en önemli avantajlarından biri sadece kod yazması değil, verilen kurallara sadık kalmasıdır.
  • Memory dosyalarını, AGENTS.md içeriğini ve proje yönergelerini daha ciddiye alması, onu büyük projelerde daha güvenilir hale getiriyor.
Claude Hakkındaki Deneyimim
  • Claude da çok güçlü bir model.
  • Ancak Claude’dan iyi verim almak için işi çok net anlatmak gerekiyor.
  • Ne yapılacağını, ne yapılmayacağını, proje yapısını ve dikkat edilecek kuralları açık açık belirtmek şart.
  • Claude’a her session’da CLAUDE.md dosyasını oku demek gerekiyor.
  • Büyük projelerde Claude’u GitHub ile birlikte kullanmak neredeyse zorunlu hale geliyor.
  • GitHub bağlantısı olmadan büyük projelerde kontrolü kaybetmek daha kolay olabiliyor.
  • Claude tarafında kanıtlayamam ama kendi deneyimime göre yoğun kullanımdan sonra model kalitesinde düşüş hissediliyor.
  • Ben 20x kullanımda da bunu yaşadım.
  • Başlangıçtaki aynı standart zeka ve dikkat seviyesi her zaman devam etmiyor gibi geliyor.
  • Claude’da tek bir session veya pencere içinde çok uzun süre devam etmek doğru değil.
  • Belirli bir noktadan sonra çok fazla token tükettiği için performansı düşüyor.
  • Sıkıştırma mekanizması her zaman yeterince iyi çalışmıyor.
  • Bu yüzden uzun işlerde aynı pencereyi uzatmak yerine işi belirli bir noktada kapatıp yeni session açmak daha sağlıklı.
  • Claude’un dikkat edilmesi gereken bir diğer tarafı da bazen kendi doğrularını fazla güvenli şekilde savunmasıdır.
  • Güncel API, dokümantasyon veya kütüphane bilgisi araştırması gerektiği halde, sanki gerçekten öyle bir API varmış gibi kod yazabiliyor.
  • Bu durum profesyonel projelerde risk oluşturabilir.
  • Bu yüzden Claude kullanırken güncel doküman kontrolünü özellikle istemek gerekiyor.
  • Her yeni pencerede Claude’a sabit bir uyarı metni vermek faydalı olur.
Claude İçin Kullanılabilecek Sabit Uyarı Metni

Her yeni Claude session’ında şu tarz bir uyarı yazmak faydalı olabilir:
“Güncel API ve dokümantasyon gerekiyorsa mutlaka araştır. Varsayım yapma. Proje kurallarını oku. CLAUDE.md dosyasına bağlı kal. Emin olmadığın yerde kod uydurma. Mevcut mimariyi bozma. Gereksiz dosya değiştirme. Önce analiz et, sonra uygulama öner.”
Genel Değerlendirme
  • Codex 5.5 özellikle stabilite tarafında çok başarılı.
  • Türkçeyi ve bozuk yazılmış kullanıcı ifadelerini anlama konusunda daha iyi hale geldi.
  • Görsel okuma kabiliyeti çok yüksek.
  • Image generation ile birlikte çalıştığında çok güçlü bir üretim aracına dönüşüyor.
  • Mobil uygulama ekran hatalarını analiz edip düzeltme konusunda oldukça başarılı.
  • Yaratıcı tasarım fikri üretme tarafında güçlü.
  • Ancak ürettiği yaratıcı tasarımları birebir HTML/CSS’e dökme konusunda bazen zayıf kalabiliyor.
  • Codex’in en büyük farkı, proje kurallarına daha sadık kalmasıdır.
  • AGENTS.md, memory dosyaları ve kullanıcı yönergelerini daha etkili kullanıyor.
  • Kullanıcıyı strese sokacak gereksiz veya saçma değişiklikler yapma ihtimali daha düşük.
  • Claude ise çok güçlü bir model olmasına rağmen daha fazla kontrol istiyor.
  • Claude’da her session’da kuralları tekrar okutmak gerekiyor.
  • CLAUDE.md dosyasına tek başına güvenmek yeterli olmayabiliyor.
  • Uzun session’larda performans düşüşü yaşanabiliyor.
  • Güncel API ve dokümantasyon konusunda varsayım yapabildiği için dikkatli kullanılmalı.
Sonuç

Benim kullanım deneyimime göre Codex 5.5, özellikle profesyonel projelerde daha güven veren bir araç haline geldi.
Claude hâlâ çok güçlü bir model, fakat daha fazla yönlendirme, kontrol ve tekrar gerektiriyor.
Codex ise kurallara bağlılık, memory kullanımı, görsel analiz, mobil uygulama düzeltmeleri ve stabil çalışma açısından daha rahat bir deneyim sunuyor.
Bu yüzden büyük ve hassas projelerde Codex bana daha güvenilir geliyor.