PFSENSE adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Teknik olarak işin arkasındaki senaryo şu aslında bir doktor veya klinik büyüdüğünde olay sadece maille kalmıyor. İşin içine şunlar giriyor Klinikteki fiziksel cihazlar yazıcılar, tarayıcılar, ortak depolama cihazları yani NAS falan Güvenli bağlantı için VPN ağları Belki de doktorun kullanacağı özel hasta takip veya muayenehane yazılımları Google Plus paketinde yerleşik bir Güvenli LDAP sunucusu geliyor. Bu şu demek siz kliniğe bir ağ yazıcısı veya VPN kurduğunuzda, cihazın ayarlarına doğrudan Kullanıcı adı ve şifreyi git Google'dan doğrula diyebiliyorsunuz. Yeni bir sekreter veya doktor işe başladığında, sadece ona bir Google maili açıyorsunuz ve o mail adresiyle hem mailine giriyor, hem VPN'e bağlanıyor, hem de klinikteki akıllı yazıcıyı falan kullanabiliyor. Ekstra hiçbir sunucuya veya koda ihtiyacınız kalmıyor yani.Yandex 360 tarafında ise SAML ve SSO desteği var. Yani tarayıcı üzerinden girilen web sitelerine Yandex şifresiyle giriş yaptırabilirsiniz ama Yandex'in doğrudan bir LDAP protokol desteği yok malesef.İşte baş ağrıtacak kısım tam olarak burada başlıyor Yarın bir gün doktor sizden Ben kliniğe VPN kurdum, herkes Yandex mail şifresiyle bu VPN bağlansın ya da Kliniğe bir ortak depolama cihazı aldım, Yandex kullanıcıları kendi şifreleriyle erişsin dediğinde, Yandex bunu doğrudan yapamıyor.
Bunu çözmek için araya FreeIPA, OpenLDAP gibi aracı bir kimlik sunucusu yani bir nevi köprü yazılım kurmanız gerekir. Bu sunucuyu da bir bulut sunucusunda veya klinikteki bir bilgisayarda sürekli aktif ve ayakta tutmanız gerekir. Üstüne bir de Yandex ile bu kurduğunuz köprüyü senkronize etmek için uğraşırsınız. Yani Google Plus'ta tek tıkla halledilen bu işlem, Yandex tarafında size ayrı bir sunucu yönetme, güncelleme yapma ve o sunucu çöktüğünde sistemin durması gibi ekstra bir operasyonel yük ve baş ağrısı getiriyor.

Eğer ileride cihaz yönetimi, VPN veya yerel ağ entegrasyonu gibi bir planı yoksa, Ben sadece maile bakar, döküman yüklerim diyorsa yandex ekonomik olarak hala çok mantıklı. Ama İleride kurumsallaşırız, kliniğe farklı sistemler kurarız diyorsa, Google Plus bu altyapıyı şimdiden hazır sunmuş oluyor. Durum bu şekilde .

hocam detayli yorumunuz icin cok tesekkür ediyorum, aydinlattiniz. en iyisi googleden devam etmek anlaşılan. sagolasin hocam