Arçelik’ten Whirlpool ile Başlangıç: Beko Europe Arçelik’e Geçiyor
Türkiye'nin beyaz eşya devi Arçelik, uzun süredir stratejik ortağı olan Whirlpool Corporation ile yürüttüğü Avrupa yapılanmasında önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Şirket, Whirlpool’un elindeki yüzde 25’lik payı satın alarak Beko Europe üzerindeki tam kontrolü ele geçirdi. Böylece 2024 yılında kurulan ortaklık yeni bir aşamaya taşınırken, Arçelik’in Avrupa’daki büyüme stratejisi de yeniden şekillenmiş oldu.
Birinci Kritik Adım: Beko Europe’un Yüzde 100’ü Arçelik’in Oldu
Arçelik, Whirlpool’un Beko Europe’taki kalan yüzde 25 hissesini 71,5 milyon avro karşılığında satın alma kararı aldı. Bu işlemle birlikte şirket, Avrupa operasyonlarının yönetiminde tam söz sahibi hale geliyor. Ortak girişim modeli sona ererken karar alma süreçlerinin hızlanması ve operasyonel verimliliğin artması bekleniyor.
Beko Europe, Arçelik’in mevcut Avrupa faaliyetleri ile Whirlpool’un Avrupa beyaz eşya operasyonlarının birleşmesi sonucunda kurulmuştu. Kuruluş aşamasında hisselerin yüzde 75’i Arçelik’e, yüzde 25’i Whirlpool’a aitti.
İkinci Kritik Adım: Ortaklık Yapısı Sadeleşiyor
Satın alma işlemiyle birlikte iki şirket arasındaki hissedarlık anlaşması sona erdirildi. Ancak marka lisanslama anlaşmalarının devam edecek olması dikkat çekiyor. Bu durum, Arçelik’in Whirlpool portföyündeki bazı güçlü markaları Avrupa pazarında kullanmaya devam etmesine olanak tanıyacak.
Uzmanlara göre bu sadeleşme, şirketin karmaşık ortaklık yapısından kaynaklanan yönetim maliyetlerini azaltacak ve borç yönetimini kolaylaştıracak. Özellikle son yıllarda yüksek faiz ve zayıf talep koşulları nedeniyle baskı altında kalan Avrupa beyaz eşya sektöründe daha çevik bir organizasyon yapısı rekabet avantajı sağlayabilir.
Üçüncü Kritik Adım: Finansal Yeniden Yapılanma Hamlesi
Anlaşmanın bir diğer önemli ayağını finansal düzenlemeler oluşturuyor. Arçelik, geri alım programı kapsamında elinde bulunan hisselerin yaklaşık yüzde 2,9’unu Whirlpool’a devrederken, geçmiş satın almalardan kaynaklanan bazı ödeme yükümlülüklerini de tamamladı. Şirket böylece hem ortaklık ilişkisini yeniden tanımlamış hem de bilanço yönetiminde yeni bir döneme girmiş oldu.
Piyasa uzmanları, işlemlerin kısa vadede nakit çıkışı yaratsa da uzun vadede operasyonel sadeleşme ve gelir yaratma kapasitesi açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğini değerlendiriyor.
Avrupa’nın En Büyük Beyaz Eşya Güçlerinden Biri
Beko Europe’un oluşumu, Avrupa beyaz eşya sektöründeki en büyük konsolidasyonlardan biri olarak görülüyor. Şirket; 20 binden fazla çalışanı, 11 üretim tesisi ve yıllık yaklaşık 24 milyon adet üretim kapasitesiyle kıtanın en büyük üreticileri arasında yer alıyor.
Portföyünde Beko, Indesit, Hotpoint ve Bauknecht gibi güçlü markalar bulunan yapı, Avrupa genelinde geniş bir dağıtım ağına sahip.
Sonuç: Arçelik Avrupa’da Kontrolü Tamamen Ele Aldı
Arçelik’in Whirlpool’dan kalan hisseleri satın alması yalnızca bir ortaklık değişimi değil, aynı zamanda Avrupa stratejisinde yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor. Tam kontrol sayesinde karar alma süreçleri hızlanacak, entegrasyon maliyetleri azalacak ve şirket Avrupa’daki rekabet gücünü artırma fırsatı yakalayacak. Öte yandan yüksek borçluluk, zayıf tüketici talebi ve Çinli üreticilerin artan rekabeti gibi zorluklar Arçelik’in önündeki temel sınamalar olmaya devam ediyor.
Beko Europe’un tamamen Arçelik bünyesine geçmesi, Türk sanayisinin Avrupa’daki en büyük uluslararası hamlelerinden biri olarak kayda geçerken, şirketin küresel büyüme hikâyesinde de yeni bir sayfa açıyor.