Tenix adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba, bugün KVKK kapsamında kullanıcı verilerinin saklanmasıyla ilgili olarak sunucuların Türkiye’de olması gerektiğine dair bir bilgiyle karşılaştım.

Şöyle bir durum için merak ediyorum:

Türkiye’de yaşıyorum ancak sadece hobi amaçlı bir proje geliştiriyorum ve projenin hedef kitlesi yalnızca Türkiye ile sınırlı değil, global kullanıcıları da kapsıyor.

Bu durumda kullanıcı verileri açısından KVKK’ya uymam gerekir mi?
Siteye KVKK Aydınlatma Metni eklemem zorunlu mudur, yoksa sadece Gizlilik Politikası yeterli olur mu?
Sunucuların Türkiye’de bulunması gibi bir zorunluluk var mı?

Bu konularda bilgisi olan biri yardımcı olabilirse sevinirim.

Merhaba,
Bu konuda sıkça yanlış anlaşılan bir nokta bulunuyor. KVKK kapsamında asıl önemli olan konu, verinin hangi ülkede bulunduğundan ziyade kişisel verilerin nasıl işlendiği ve korunduğudur.
Eğer projeniz Türkiye'de yaşayan kullanıcılardan kişisel veri topluyorsa (ad, soyad, e-posta, IP adresi, telefon numarası vb.), ticari amaç taşımasa bile KVKK hükümleri belirli ölçüde uygulanabilir. Bu nedenle kullanıcıları verilerin hangi amaçla toplandığı, nasıl işlendiği ve kimlerle paylaşılabileceği konusunda bilgilendirmek önemlidir.
Bu kapsamda yalnızca Gizlilik Politikası yerine KVKK Aydınlatma Metni de bulundurmanız tavsiye edilir. Özellikle Türkiye'den kullanıcı kabul eden projelerde bu iki metnin birlikte sunulması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Sunucuların mutlaka Türkiye'de bulunması gerektiğine dair genel bir zorunluluk ise bulunmamaktadır. Ancak verilerin yurt dışındaki sunucularda saklanması durumunda KVKK'nın yurt dışına veri aktarımıyla ilgili hükümlerinin değerlendirilmesi gerekir. Özellikle ticari faaliyetlerde ve büyük ölçekli projelerde bu konu daha fazla önem kazanmaktadır.
Özetle;

• Türkiye'den kullanıcı verisi topluyorsanız KVKK'yı dikkate almanız gerekir.
• KVKK Aydınlatma Metni ve Gizlilik Politikası birlikte bulundurmanız tavsiye edilir.
• Sunucuların Türkiye'de olma zorunluluğu yoktur, ancak yurt dışı veri aktarımı konusunda KVKK hükümlerine uygun hareket edilmelidir.

Projeniz hobi amaçlı olsa bile kullanıcı verisi işliyorsanız temel gizlilik ve bilgilendirme yükümlülüklerini yerine getirmeniz ileride oluşabilecek risklerin önüne geçecektir.