Sektörde uzun yıllardır olan biri olarak bu tarz “lifetime” kampanyalar bana pek mantıklı gelmiyor.
Örneğin cPanel Solo lisansının sağlayıcıya aylık bir maliyeti var. Kabaca 0,49 USD/ay desek, sadece lisans bedeli bile yıllar içinde tek seferlik satış ücretinin önemli bir kısmını tüketiyor. Buna sunucu donanımı, SSD/NVMe diskler, elektrik, internet, IP adresleri, yedekleme, DDoS koruması, personel ve teknik destek maliyetleri dahil değil.
Aynı durum Minecraft sunucuları için de geçerli. Fiziksel sunucu ve altyapı giderleri her ay devam ederken 1.999 TL’ye “ömür boyu” hizmet verilmesi ticari olarak nasıl sürdürülebiliyor, gerçekten merak ediyorum.
Elbette herkes istediği fiyat politikasıyla satış yapabilir. Ancak kullanıcıların satın almadan önce kullanılan lisansların resmiliğini, hizmet şartlarını ve bu modelin uzun vadede nasıl finanse edildiğini araştırmalarında fayda var. Çünkü sürekli maliyeti olan bir hizmette “ömür boyu” vaadi ciddi soru işaretleri oluşturuyor.
Yukarıdaki mesajı yazmıştım ilgili konuya da. Kesinlikle sürdürülebilir gelmiyor bu tarz konular sebebi ise çok basit ;
- Artan donanım maliyetleri, sunucunun veri merkezindeki barındırma/enerji/internet maliyetleri, ip adresi maliyeti vs. vs.
- Hosting tarafına gelirsek Plesk veya cPanel aylık kullanıcı başına lisansı bir ürün fakat onuda LifeTime verebiliyorlar...
- Bu kadar maliyet var iken nasıl sürüdürülebilecek bu LifeTime ?