Ara sıra benim de bu tarz konular açasım geliyor ama sonra şunu hatırlıyorum: Bu kafadaki insanlar burada değil. Bu tipler analizde oyalanmaz, düşündüklerini refleks olarak hayata geçirir.
Bağlantı kuracak, insan tanıyacak, kapı açacak adam zaten bunu doğası gereği yapar. Bunun için tavsiye toplamaya, motivasyon içerikleri tüketmeye ya da uzun uzun teorik tartışmalara ihtiyaç duymaz. Kimse bir yazı okuyup ertesi gün iş bitiren, girişken, sonuç alan adama dönüşmez. Değişim bilgiden değil davranıştan gelir; davranış da ekrandan değil, hayatın içinden öğrenilir. Bu yüzden yazılan içeriğin hedef kitlesi çoğu zaman bir kişi bile olmuyor maalesef.
Mesela araba tutkunlarını toplamak için forum açıyorlar. Araba seven adam forumda başlık kovalamaz; sokaktadır, sanayidedir, pisttedir. Drift atan adam ekrana değil direksiyona bakar. O insanları internet başında toplamaya çalışmak baştan yanlış.
İş konusunda da durum aynı. İnsanların büyük çoğunluğu online başvuru yapıp cevap beklemeye devam edecek. Fabrikanın kapısından girip “Çayınızı içmeye geldim, iki dakika konuşalım.” diyen adam sayısı yok denecek kadar azdır. Çünkü o adam teoride yaşamıyordur; sahadadır. Hayatın içine girer, risk alır ve sonuç alır.
İnsanların büyük kısmı hareket etmeyi değil, hareket hakkında konuşmayı seviyor.