Sınıf farkı inanç, toplum ya da canlı fark etmeksizin her yerde vardır. İnsanlar için bu durum zengin-fakir savaşıdır, hayvanlarda ise hayatta kalma dürtüsü. İnsanın o ilkel genleri, sınıfsal hayatı her zaman ön plana çıkarıyor.
Aslında insan, işler yolundayken medeniyetçilik oynayan bir canlı. Ama kaynaklar tükendiğinde o hayvani kodlarımız hemen uyanır. Joker'in o meşhur repliğindeki gibi: 'İşler sarpa sardığında, o çok medenî insanlar birbirlerini yiyecekler.' Açlık ve hayatta kalma korkusu kapıya dayandığında ne ahlak kalır ne hukuk. İnsan, özündeki o vahşi hiyerarşiden ve biyolojik gerçekliğinden asla kaçamaz.
Katkınız için teşekkür ederim. Medeniyet dediğimiz şey koca bir lağım çukurunun üzerine kurulu aslında. Bugün asilzade dediğimiz, kültürlerine ve yaşamlarına özendiğimiz burjuvalar zamanında insanları yemleyip, kafeslere koydular:
Bilim ve teknoloji ilerlesin diye çok hayat feda edildi. Korkunç deneyler var, platforma uygun olmadığı için örneklendirmeyeceğim. Dileyenler araştırabilir.
Kibir demişken şu sözü de konuya ekleyeyim:
"Fazla tevazu kibirden gelir."
Katılıyorum demiyorum, sadece düşünmeye itiyor.
Ben katılıyorum çünkü kendi benliğimde tecrübe ediyorum bu sözü. Törpülemek gerekiyor kesinlikle.