Ebook satıp ya da satışlarınızı arttıralım tarzı şeylerle size bir şeyler satmaya çalışanlardan bence uzak durun. 4 yıldır bu işin içindeyim, bu süreçte çok fazla mağazanın açılıp kapandığını gördüm.
Trendyol biraz garip bir sistem açıkcası. Mesela öne çıkarma hizmeti alırsınız, mağaza için ciddi emek harcarsınız ama 1-2 yıl sonra bir sebepten incelemeye takılıp mağazanız kapanabilir. O yüzden özellikle illegal işlerden uzak durmak lazım.
Bir de reklam konusu var. Bana göre Trendyol'da reklam çok sürdürülebilir değil. Çünkü kazandığınız paranın içinden komisyon, kargo, işlem ücretleri, vergiler, stopaj, iade kargoları derken bayağı bir şey gidiyor. İlk başta kazanıyorum sanıyorsunuz ama oturup hesaplayınca durum pek öyle olmuyor
Benim gördüğüm kadarıyla profesyonel ürün fotoğrafları, doğru anahtar kelimeler ve düzgün başlıklar reklamlardan daha etkili. Zaten ürün bir kere yukarı çıkınca sistem satışa dönüşüm oranı, iade oranı, iptal oranı gibi şeylere bakmaya başlıyor.
Kendi mağazamda da şunu gördüm; kaliteli çekilmiş ürünlerde fiyat biraz yüksek olsa bile satış geliyor. Özellikle hediye alınabilecek ürünlerde iade oranı da daha düşük oluyor.
Sosyal medya reklamlarına zamanında yaklaşık 200 bin TL harcadım. Bana sorarsanız en verimsiz harcama oydu. Memnun kalan vardır tabii ama ben aynı bütçeyi Google tarafında kullansaydım çok daha iyi dönüş alırdım diye düşünüyorum.
Benim tavsiyem reklama para gömmekten ziyade ürünün kendisine odaklanmanız. Tasarım, görseller, başlıklar ve doğru anahtar kelimeler uzun vadede çok daha fazla iş yapıyor.
Bu yorumun üzerine hiç bir şey söylenmez tecrübe akıyor.