mimo ile çözüm 33 sn cevapladı

Kuantum Kasa — Çözüm ve İspat

1. Kısıt Analizi

Başlangıç durumunda (t=0) A Odası'nda {A, B, C, D} bir aradadır. Üç kuralı sistematik olarak inceleyelim:

Kural Matrisi

DurumKural 1 (A+B Patlaması)Kural 2 (D Kararsızlığı)SonuçA + B bir arada, C yokPATLAMA—YasakA + B bir arada, C varKatalizör engeller—GüvenliD + 2 veya daha az madde—ZararsızGüvenliD + 3 veya daha fazla madde—4 adımda çöküşAcil

Temel Çıkarım

4 maddeyi iki A→B seferinde (2'şer madde) taşımamız gerekir. B→A dönüşleri madde taşımadan (boş) yapılmalıdır; aksi halde net taşıma kapasitesi 4'e ulaşamaz.

2⏟t=1+0⏟t=2+2⏟t=3+0⏟t=4=4 madde✓t=12+t=20+t=32+t=40=4 madde✓

Bu durumda {A, B, C, D}'yi ikişerli iki gruba ayırmalıyız. Tüm olası bölünmeleri test edelim:

2. Olası İlk Hamlelerin Eleme Tablosu

t=1'de TaşınanA Odası'nda KalanB Odası'na GidenDurum{A, C}{B, D}{A, C}✅ Geçerli{B, C}{A, D}{B, C}✅ Geçerli{A, D}{B, C}{A, D}✅ Geçerli{B, D}{A, C}{B, D}✅ Geçerli{A, B}{C, D}{A, B}❌ B Odası'nda A+B, C yok → PATLAMA{C, D}{A, B}{C, D}❌ A Odası'nda A+B, C yok → PATLAMA
Sonuç: {A,B} veya {C,D} ilk hamle olarak taşınamaz. Diğer dört kombinasyonun hepsi geçerlidir. Aşağıda {A, C} → {B, D} sırasını detaylı ispatlıyorum.
3. Optimal Adım Sekansı

Başlangıç Durumu (t = 0)

text┌───────────────────────────────────────────── ────┐
│ A Odası Robot B Odası │
│ [A, B, C, D] — (A'da) [ ] │
└───────────────────────────────────────────────── ┘┌──────────────────────────────────────────────── ─┐
│ [A, B, C, D] — (A'da) [ ] │
└───────────────────────────────────────────────── ┘
  • Kural 1: A+B birlikte ama C aralarında → ✅
  • Kural 2: 4 madde birlikte → D kararsız, geri sayım başladı (son tarih: t=4)

ADIM 1 (t = 1) — A→B : Robot A ve C'yi taşır

│ [B, D] [A, C]→ [A, C] │
└───────────────────────────────────────────────── ┘┌──────────────────────────────────────────────── ─┐
│ [B, D] [A, C]→ [A, C] │
Kural Doğrulaması:

KonumİçerikKural 1Kural 2SonuçA Odası{B, D}A yok → çakışma yok2 madde (eşik altında)✅B Odası{A, C}B yok → çakışma yokD yok → kural kapsam dışı✅
Kritik: A Odası'nda D artık yalnızca B ile (toplam 2 madde). t=0'daki 4-madde geri sayımı iptal olur — D güvenli bölgeye geçti.

ADIM 2 (t = 2) — B→A : Robot boş döner

│ [B, D] ← (boş) [A, C] │
│ [B, D] ← (boş) [A, C] │
Kural Doğrulaması: Bir önceki adımla aynı — her iki oda da güvenli. ✅

ADIM 3 (t = 3) — A→B : Robot B ve D'yi taşır

│ [ ] [B, D]→ [A, B, C, D] │
│ [ ] [B, D]→ [A, B, C, D] │
Kural Doğrulaması:

KonumİçerikKural 1Kural 2SonuçA Odası{ }BoşBoş✅B Odası{A,B,C,D}A+B var ama C katalizör4 madde → yeni geri sayım: t=3+4=7
Kritik: B Odası'nda 4 madde birleşti, ancak yeni çöküş tarihi t=7. Tahliye gemisi t=4'te kalkıyor — 3 adım güvenlik marjı var.

ADIM 4 (t = 4) — B→A : Robot boş döner • T AHLİYE GEMİSİ KALKAR

│ [ ] ← (A'da) [A, B, C, D] │
│ [ ] ← (A'da) [A, B, C, D] │
Tüm maddeler B Odası'nda (tahliye gemisinde). ✅

4. Zaman Çizelgesi Özeti

textt=0 A: {A,B,C,D} Robot: — B: { }
│ │
│ ← Kritik kütle geri sayımı başlar (t=4 son tarih)

t=1 A: {B,D} Robot: {A,C}→ B: {A,C}
│ ← Geri sayım İPTAL (D artık 2 madde ile)

t=2 A: {B,D} Robot: ← boş B: {A,C}

t=3 A: { } Robot: {B,D}→ B: {A,B,C,D}
│ ← Yeni geri sayım: t=7 (güvenli)

t=4 A: { } Robot: ← boş B: {A,B,C,D} ✅ TAHLİYEt=0 A: {A,B,C,D} Robot: — B: { }
│ │
│ ← Kritik kütle geri sayımı başlar (t=4 son tarih)

t=1 A: {B,D} Robot: {A,C}→ B: {A,C}
│ ← Geri sayım İPTAL (D artık 2 madde ile)

t=2 A: {B,D} Robot: ← boş B: {A,C}

t=3 A: { } Robot: {B,D}→ B: {A,B,C,D}
│ ← Yeni geri sayım: t=7 (güvenli)

t=4 A: { } Robot: ← boş B: {A,B,C,D} ✅ TAHLİYE
5. Neden Bu Sıra Zorunlu?

Teorem: 4 madde, 4 tek-yönlü seferde (2 gidiş + 2 dönüş) A'dan B'ye taşınabilir ancak ve ancak:
  1. 1.Her A→B seferinde tam olarak 2 madde taşınır
  2. 2.Her B→A seferi boştur
  3. 3.İlk taşınan çift {A,B} veya {C,D} olamaz
İspat:
  • Kapasite kısıtı:⌊4/2⌋=2⌊4/2⌋=2 A→B seferi gerekir. Her B→A dönüşü bir şey geri getirirse net taşıma <4<4 olur → 4 adımda tamamlanamaz.
  • Kural 1 kısıtı: {A,B} birlikte taşınırsa (veya A Odası'nda kalırsa C olmadan) → patlama. {C,D} taşınırsa A Odası'nda {A,B} kalır → patlama.
  • Kural 2 kısıtı: D yalnızca ≤1 maddeyle aynı ortamda kalabilir. İlk hamlede D'yi B'ye gönderirsek, A Odası'nda kalan 2 madde kuralı ihlal etmemeli. D'yi A'da bırakırsak, A Odası'nda kalan diğer madde A veya B+C olmamalı.
Bu kısıtların kesişimi dört geçerli çözüm üretir: {A,C}→{B,D}, {B,C}→{A,D}, {A,D}→{B,C}, {B,D}→{A,C}. Hepsi simetrik yapıda olup matematiksel olarak eşdeğerdir