Çözümün Mantıksal İskeleti (Önce "Neden")

Bu bir taşıma–kısıt (constraint satisfaction) problemidir; tıpkı "kurt–koyun–lahana" bulmacasının kuantum versiyonu gibi. Üç kuralı aynı anda sağlayan tek bir hamle ailesi var. Önce neyin yasak olduğunu sabitleyelim:
İlk seferde neyi taşıyamayız?
  • {A, B} taşırsak → varış odasında (B) C olmadan A+B → patlama (Kural 1). ❌
  • {C, D} taşırsak → geride kalan kasada {A, B} C'siz kalır → patlama (Kural 1). ❌
Demek ki ilk kafile, A ile B'yi mutlaka birbirinden ayırmalı ve katalizör C, A ile B'nin yeniden buluşacağı odaya (B odası) önceden gönderilmeli. Geriye kalan tek tutarlı açılış: ilk sefer C + (A veya B), son sefer kalan + D.
Sigorta zamanlaması (Kural 2 — asıl paradoks):
  • t=0'da kasada 4 çeşit + D var → D kararsızlaşır, kasa sigortası ateşlenir → çökme t=4'te.
  • Biz t=1'de kasayı 2 çeşide ({A,D}) düşürünce kasa sigortası söner (çeşit < 3). Kasa kurtulur.
  • B odası ancak en son adımda 4 çeşide ulaşır → onun sigortası t=3'te ateşlense bile çökme t=7'de olurdu; gemi t=4'te kalkar. İki sigorta da hiç patlamaz.
İşte "tam 4 adım" tesadüf değil: 4 adımlık pencere = D'nin çökme fitilinin tam uzunluğu.

Hatasız Sekans (Robot mekik dokur: 2 gidiş + 2 dönüş = 4 adım)

İlk yük olarak {B, C} seçiyorum (C'yi öncü/koruyucu olarak B odasına yerleştirir):
AdımHareketRobotun taşıdığıA Odası (Kasa)B Odası (Tahliye)Güvenlik kontrolüt=0(başlangıç)—{A, B, C, D}{ }K1: C var ✓ · K2: sigorta ateşlendi (t=4)t=1A → BB, C{A, D}{B, C}A'da B yok → K1 ✓ · 2 çeşit → kasa sigortası söndüt=2B → A(boş){A, D}{B, C}İki oda da değişmedi → ✓t=3A → BA, D{ }{A, B, C, D}A+B var ama C de var → patlama yok ✓ · Kasa boş ✓t=4B → A(boş){ }{A, B, C, D}Gemi kalkar. Tüm maddeler B'de, kasa çökmeden tahliye tamam ✓Adım sonu durumları net olarak:
  • t=1 sonu: Kasa={A,D} · Robot=boş (yükü B'ye bıraktı) · B={B,C}
  • t=2 sonu: Kasa={A,D} · Robot=boş · B={B,C}
  • t=3 sonu: Kasa={ } · Robot=boş · B={A,B,C,D}
  • t=4 sonu: Kasa={ } · Robot=boş (A'ya park) · B={A,B,C,D}

Neden Hiçbir Saniye Kural İhlali Yok?

• Kural 1 (Patlama): A ve B aynı odada yalnızca iki anda bulunur: t=0'da (C var) ve t=3'te (C, t=1'de gelip orada bekliyor). İki durumda da katalizör C hazır. Aradaki t=1–t=2'de A kasada, B tahliye odasında — fiziksel olarak ayrılar.
  • Kural 2 (Kritik Kütle): D, taşıma boyunca hep 2 çeşitli ortamda ({A,D}) tutulur; 3+ çeşide yalnızca en son, geminin kalkışıyla eşzamanlı girer → fitil dolmadan kaçış.
  • Kural 3 (Zaman/Kapasite): Her adımda en fazla 2 madde; tam 4 adımda (2 yüklü gidiş + 2 dönüş) tamamlanır.
Not: {B,C} yerine {A,C}, {A,D} veya {B,D} ile başlamak da matematiksel olarak geçerli simetrik çözümlerdir; ortak ve zorunlu olan kural şudur: ilk sefer A–B çiftini böl, C'yi buluşma odasına yerleştir, D'yi sona sakla.