Hocam,
Benim oturduğum evin tüm pencereleri aynı yöne bakıyor, (salon, yatak odası, küçük oda ve mutfak.)
Sabah güneş doğduktan batana kadar tüm odalar kesintisiz güneş görüyor.
İlk önce vantilatör aldım yeni evli olmamıza rağmen eşimin ailesi veya kendi ailem geldiğinde evde kan ter içerisinde kalıyorduk. Yeni evliyiz kısmını dememin sebebi aileler ziyaret etmek için can atar ya. Bizimkiler gelmemek için can atıyordu, geldiklerinde ise uzun süre oturmayıp gidiyordular. Vantilatörün karşısında gece dahi durulmuyor ev bildiğin fırın gibiydi. 30 Yaşıma kadar sahil beldesinde yaşadım klima nedir bilmeyiz ancak ben böyle sıcak ve bunalım yaşamamıştım. Tüm pencereler aynı yere baktığı için sıfır esinti.
18lik Arçelik Klima aldım ve klimayı mutfak kapısının üstüne kurdurdum. (Servis olmaz diye kıyamet kopartmasına rağmen kardeşim istediğim yere kur yada git başkasına kurdururum dedim ve zorla kurdurttum.)
Mutfak tüm odaların ortasında gibi düşün. Mutfağın girişinde dışarı doğru bakıyor klima, mutfağın içine değil. Mutfağın 1-1,5 metre karşısında da duvar var. Evi tamamen dikdörtgen gibi düşünebilirsin hocam.
Mantık yürüttüğümde hayal ettiğim klima tam karşısındaki duvara doğru üfleyecek. Duvara çarpan soğuk hava sağa ve sola doğru yayılarak tüm odalara serinlik sağlayacaktı. Tamda düşündüğüm gibi oldu. Sabaha kadar klimayı çalıştırdım mis gibi çarpma derdi yok ve tüm odalar serin. Gündüz de aynı şekilde tüm odalar mis gibiydi.
Günde ortalama 10-13 saat çalıştırmaya faturama ek 250-300 lira arası bir yansıması oldu.