Merhabalar herkese iyi haftalar diliyorum , Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekin açıklamasına göre, vergi denetiminde ezber bozan yeni bir sisteme geçiliyor. Vergi Denetim Kurulu (VDK), bu yıl içinde yapay zeka destekli Bilinç Platformu'nu devreye alacak. Bu konuda sizlere özet olarak aktarmak isterim;
Öne Çıkan Değişiklikler - Ceza Öncesi Erken Uyarı: Şirketler artık incelemeye alınmadan veya ceza yemeden önce kendi vergisel risklerini sistemde görebilecek. Yani devlet "Gel buraya" demeden önce, "Bak şuralarda riskin var, düzelt" diyecek.
- Risk Skoru (Puanlama): 150'den fazla kural ve makine öğrenmesiyle mükelleflere objektif bir risk skoru (puanı) verilecek. Kredi Puanınız gibi VERGİ PUANI Olacak.
- Karşı Taraf Riski (KURGAN Sistemi): Sadece kendi yaptığınız işlemler değil, ticari ilişki içinde olduğunuz (mal/hizmet aldığınız) firmaların riskleri de size gösterilecek. Böylece sahte fatura veya riskli şirket mağduru olmaktan erkenden kaçınabileceğiz.
- Para Trafiği Takibi: "Büyük Kayıt Dışılık Çerçevesi" sisteme entegre edilecek. Banka ve hesap hareketleri üzerinden tespit edilen riskli işlemler mükellefin ekranına düşecek.
- Müfettiş Desteği: Sistem üzerinden talep eden şirketlere, hatalarını düzeltmeleri ve rehberlik etmeleri için vergi müfettişleri görevlendirilebilecek.
Özetle Bakan Şimşek'in Mesajı: Classic ceza kesme mantığından ziyade, "denetim öncesi bilinçlendirme ve ikaz" dönemini başlatıyoruz. Amaç şeffaflık yaratmak ve hata yapanların erkenden kendisini düzeltmesini sağlamak.
Keyifli okumalar dilerim,