Herkese merhaba,

Backlink alırken birçok kişinin yapmış olduğu bazı hataları bu konuda paylaşmaya çalışacağım. Tabii ki aklıma gelmeyen hatalarda vardır illaki ama en çok yapılan hataları özellikle listeliyorum.

1) Yeni Açılmış Bir Siteye Backlink Alınması
Birçok kişide görüyorum, Adam siteyi yeni açmış, açtıktan sonra henüz sitesinin eksiklerini bitirmeden backlink almaya çalışıyor. Bu durum sitenize zarar vermekten öteye gitmez arkadaşlar. Her şeyin yeri ve zamanı var. Öncelikle sitenizi tamamlayın, blog bölümü oluşturun ve biraz blog içeriği girin. Sitenizin hazır olduğunu düşündüğünüzde backlink alın. Eğer siteniz zaten Blog veya Haber sitesiyse tüm kategorilerinizde makale olduğundan emin olun, boş kategoriniz kalmasın. Yeni açılmış bir siteye backlink almadan önce en az 1 ay bekleyin.

2) Ana Sayfayı Backlink Yağmuruna Yutmak
Bu durumu maalesef ki bazı hizmet veren kişilerde de görüyorum, alt sayfalarında hiç backlink yokken ana sayfayı backlink yağmuruna tutuyorlar siteyi incelemeden. Backlink verilmeden önce ilgili sitenin incelenip duruma göre backlink önerisi yapılması gerekiyor.
Bahsettiğim tarzda sitelerde toplamda 10 bin backlink varsa 9990'ı ana sayfaya yönlenmiş durumda. Ana hedefiniz ana sayfayı yükseltmek bile olsa ilk önce alt sayfalarınızı güçlendirmelisiniz. Alt sayfalarınızdan aldığı güçle zaten ana sayfanız da güçlenecektir.

3) 1 Adet Makaleyi Yüzlerce Sitede Paylaşıp Backlink Almak
Belki de saydığım maddeler arasında sitenize en çok zarar verecek maddelerden birisi budur. Aynı makaleyi yani kopya bir makaleyi yüzlerce sitede paylaşarak backlink almak kesinlikle sitenize zarar verecektir. Bu tarz makalelerin %90'ı index almayacaktır zaten. İndex almayan bir makale de sitenize fayda sağlamayacaktır. Backlink aldığınız her makalede özgün ve SEO Uyumlu gerekirse 600 kelime uzunluğunda (tabii ki konusuna göre değişir) makale yazılması ve backlink verilmesi gerekir. Bu şekilde yükseliş sağlarsınız.

4) Çok Fazla Backlink Alımı
Sitenize düzenli ve belirli aralıklarda backlink almaya özen gösterin. SEO bir süreçtir, backlink ise önemli bir adımıdır. Gaza gelip bir anda 1000 adet backlink alırsanız bunun devamında da o rakama yaklaşık bir backlink almanız gerekir, yoksa düşüş yaşarsınız. Bu yüzden çok yüksek miktarlarda backlink alıp sonrasında düşüş yaşamayın. Ayda 10 tane tanıtım yazısı bile alsanız bir düzeniniz olsun ve düzenli aralıklarla alın. Çok yüksek miktarlarda alıp sonrasında hiç almazsanız Google'ın gözünde şüpheli duruma düşebilirsiniz.
Ek olarak sürekli dofollow backlink de almayın, bazen nofollow backlink alın. Maksat çeşitlilik.

5) Sürekli Aynı Kişi veya Firmadan Backlink Alımı
Bu adımı belki de forumda bu güne kadar kimse söylemedi. Sürekli aynı kişiden backlink satın almayın. Backlink aldığınız ip adreslerinin farklılığı, çeşitliliği ve sitenizin selameti için bu adım da çok önemli. Yatırım yaparken bile tüm yumurtaları aynı sepete koymayın diyoruz, bu işte aslında bir yatırım. Sürekli aynı İP adresinden gelen backlink hiçbir işinize yaramayacaktır, tam tersi Google'ın gözünde yapay bir backlink olarak gözükecektir.

6) Kalitesiz ve Spam Backlinkler Almak
Aşırı ucuz backlink satışlarına r10 veya farklı bir yerde illa ki denk gelmişsinizdir. "1000 adet backlink XXX TL" - "10 bin adet backlink XXXX TL" vb. Bu tarz kişilerden de uzak durmanızı öneriyorum. Bunun haricinde çöp ve spam sitelerden kesinlikle uzak durun.
- Geçen gün birisine denk geldim, 1000 adet sitem var hepsinden tanıtım yazısı sadece 10 bin tl demişti adet başı sadece 10 TL'ye geliyor. Yapmış olduğu tek şey yapay zekadan 1 adet makale oluşturup bot ile aynı makaleyi 1000 adet siteye dağıtmak, başka birşey yok. Bu tarz durumlar için önerim kesinlikle şudur: Kendi paranızla kendi sitenizi yok etmeyin. Paranızla kendinize zarar veriyorsunuz.
Ek olarak bu tarz bir durumda siteleri inceledikten sonra satıcıya şu soruyu sorun: Her site için farklı makale yayınlayacak mısınız?

7) Sektörünüz ile Uyumlu Olmayan Backlinkler Almak
Bir moda sitesi işletiyorsanız ve backlinkleriniz finans, otomotiv veya sağlık sitelerinden geliyorsa, bu doğal bir backlink profili oluşturmaz. Google, backlinklerin sektörle alakalı olmasını önemser. Alanınızla uyumlu sitelerden backlink almak, SEO açısından çok daha değerlidir. Bunun yanı sıra: "Tanıtım Yazısı Satın Al" isimli bir makaleye, "Kreatinin Faydaları Nelerdir?" isimli bir makaleden backlink almak oldukça saçma ve alakasız bir durumdur. O yüzden almış olduğunuz backlink'in alakalı olduğundan mutlaka emin olun.

8) Zararlı Backlinkleri Denetlememek ve Engellememek
Backlink almak kadar zararlı olanları temizlemek de önemlidir. Google Search Console ve diğer SEO araçlarıyla (Ahrefs, Semrush vb.) backlink profilinizi düzenli olarak analiz edin. Spam içerikli veya alakasız sitelerden gelen backlinkleri Google Disavow Tool kullanarak reddedebilirsiniz. Böylece siteniz gereksiz risklerden korunmuş olur. Yüksek miktarlarda Backlink engellerseniz ilk başlarda sitenizde düşüş yaşanabilir fakat ilerleyen süreçlerde engellediğiniz linkler zararlı linklerse site trafiğiniz eskisinden de iyi olacaktır!

Tanıtım yazısı & backlink alırken dikkatli bir şekilde inceleyin, paranızla gelişmek isterken paranızla sitenizi bitirmeyin. Yukarıda bahsettiğim maddelere özen göstererek araştırma yapmanızı öneririm.