Merhabalar
Anladığım kadarıyla, yıllar önce kurduğunuz eski bir PHP tabanlı yazılımı, modern işletim sistemleri üzerinde tekrar ayağa kaldırmak istiyorsunuz. ApacheTriad, artık güncelliğini yitirmiş (15-20 yıllık) bir paket olduğu için yeni Windows sürümlerinde (Windows 10/11) çalışmaz.
Bu süreci en sorunsuz şekilde çözmek için izleyeceğimiz yol haritası şudur:

1. Modern Altyapıya Taşıma

Eski sisteminizi doğrudan yeni bilgisayara "kurmak" yerine, modern ve güncel bir WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP) altyapısına taşıyacağız.
  • XAMPP veya Laragon: Yeni sistemde en stabil çalışan, hafif ve kurulumu kolay olan Laragon veya XAMPP kullanacağız.
  • PHP Sürüm Uyumluluğu: Eski programınız büyük ihtimalle çok eski bir PHP sürümüyle (PHP 4 veya 5 gibi) yazılmıştır. Modern PHP sürümleriyle (8.x) eski kodların "çakışmaması" için, programınızın ihtiyaç duyduğu eski PHP modüllerini yeni altyapıda simüle edeceğiz veya kodda küçük düzeltmeler yapacağız.

2. Adım Adım İş Akışı

1. Yedekleme: Mevcut bilgisayarınızdaki yazılım dosyalarını ve veritabanını (MySQL) tam bir yedek olarak alacağız.
  2. Veritabanı Göçü: Veritabanını, modern MySQL veya MariaDB formatına dönüştürerek içeri aktaracağız.
  3. Konfigürasyon: Yazılımın dosya yollarını (Config dosyaları) yeni bilgisayarınızdaki dizinlere göre güncelleyeceğiz.
  4. Test: Programın çalışmayan modülleri (rapor alma, giriş yapma vb.) varsa bunları tespit edip hataları onaracağız.

3. Neden Bunu Yapmalıyız?

Eski yazılımları modern altyapıya taşımak sadece "çalışmasını" sağlamaz; aynı zamanda verilerinizin güvende kalmasını ve yazılımın daha hızlı tepki vermesini sağlar.
WHATSAPP